Na vlastní kůži - BUSportál jezdí na zemní plyn: První tankování
Za fotodokumentaci děkujeme Tomáši Škodovi (prostřední obrázek)

v Plzni - Doudlevcích.
v Plzni - Doudlevcích.
Vlastní tankování CNG je jednoduché, ale zase než až tak, jako tankování benzinu či nafty. (Co se týče úkonů, jde o upevnění koncovky s přepnutím páčky u zakončení v automobilu, přečtení karty s PIN, zmáčknutí knoflíku a uvolnění koncovky a přepnutí páčky zpět.) Odhlédneme-li od počtu plnicích stanic, lze tyto rozdělit zatím na ty, kde lze tankovat s kartou RWE a na ty ostatní, kde lze pouze za hotové, bankovní kartou či jinak, jak budeme postupně mapovat.

BUSportál sídlící v Plzni zcela logicky začal tím, že získal kartu RWE, v jehož objektu se už delší dobu plnička nachází. V tomto případě to znamenalo navázat kontakt s plzeňským RWE, podepsat smlouvu, převzít kartu a absolvovat poučení o plnění. Vše ve spolupráci se vstřícným obchodním manažerem energií a CNG RWE Plynoprojekt Tomášem Škodou. Po naplnění vyjela účtenka, fakturace proběhne následně. Děkujeme za mapu plnicích stanic s doplněním o informace, kde lze využít kartu RWE.

Prvním, co nás zaujalo, bylo, že po dobu proškolování, podepisování a tankování se vystřídalo u plničky téměř souvisle několik dalších osobních vozů k plnění. Plnění osobních vozů je velmi rychlé - v minutách. Vzhledem k tomu, že se může stát i to, že se může zájemce o tankování strefit i do doby, kdy tankují CNG autobusy ČSAD autobusy Plzeň, může se čekání protáhnout. I z této první zkušenosti lze vyvodit, že by si Plzeň zasloužila novou vysokokapacitní plničku na nějaké šikovné výpadovce s dosažitelností Plzeňanů. Čekáni s plničkami na to, až budou auta, nedává v této lokalitě smysl. Pokud by si nyní např. v Plzni zakoupilo CNG vozy větší množství uživatelů, narazí pravděpodobně na problém s plněním.
... pokračování příště: mezitím splníme zákonnou povinost o nahlášení přestavby Odboru dopravně správních agend příslušného úřadu a nahlásíme úpravu pojišťovně ...
Na vlastní kůži - BUSportál jezdí (také) na zemní plyn: Přestavba