Moderní autobusové nádraží v Sokolově funguje od 1. září v běžném provozu

Slavnostního otevření se terminál dočká 9. září.
Slavnostního otevření se terminál dočká 9. září.
Karlovy Vary, 1. září 2011 - Dopravní terminál Sokolov je první velkou stavbu tohoto typu v Karlovarském kraji. V plánu jsou také dopravní terminály v Chebu a Mariánských lázních. Nový terminál je umístěn vedle vlakového nádraží v Nádražní ulici, cestujícím začal v ostrém provozu sloužit od 1. září 2011.

„Do konce srpna jsme po deset dní zkoušeli funkčnost systémů, dnes začíná ostrý provoz i s úpravami jízdních řádů a ukončením provozu starého nádraží,“ uvedl Zdeněk Suchan, ředitel společnosti Autobusy Karlovy Vary.

K usnadnění odjezdů a příjezdů cestujícím slouží moderní informační systém. Na každé zastávce jsou informace o odjezdech na oboustranných panelech s vysoce svítivými červenými LED diodami. Šestnáct oboustranných zastávkových panelů zobrazuje čas odjezdu a cílovou stanici. Kromě toho jsou součástí informačního systému také dva velké panely umístěné venku na budově a dva LCD monitory, které cestující naleznou v budově dopravního terminálu. Celý systémje řízen ze serveru v nádražní budově a jednotlivé panely jsou propojeny optickými spoji. Server získává informace o odjezdech autobusů prostřednictvím internetu z celostátního systému IDOS.

„Za největší výhodu tohoto intermodálního terminálu pro cestující považuji, že vznikl přestupní uzel, kde budou moci bez problémů na jednom místě přesedat z autobusu na vlak a opačně. Navíc se cestující dočkají mnohem kvalitnějšího zázemí a služeb v nově otevřené přepravní kanceláři. V té si mohou zakoupit také místenky v předprodeji, nebo čipové karty a získat potřebné informace,“ dodal Zdeněk Suchan.

Součástí dopravního terminálu Sokolov je kromě vlastního autobusového nádraží také parkoviště pro 98 automobilů. Při stavbě byly upraveny příjezdové a odjezdové komunikace a investovalo se do zeleně.

Projekt vyšel na 110 milionů korun, 85 % částky bylo financováno z dotace Evropské unie, zbytek uhradilo město, kraj a stát. Staré nádraží bude možná fungovat jako záchytné parkoviště.

Agentura projektového a dotačního managementu Karlovarského kraje - podrobnosti o terminálu.

Devátého září bude v 11:00 dopravní terminál slavnostně otevřen za účasti Karlovarského kraje, vedení města Sokolov i vedení společnosti Autobusy Karlovy Vary.

TZ Autobusy Karlovy Vary, a.s.
Červen 2010: Záběry z postupu prací na dopravním terminálu Sokolov

Moderní autobusové nádraží v Sokolově funguje od 1. září v běžném provozu
Vnitřní LCD infotabule
Moderní autobusové nádraží v Sokolově funguje od 1. září v běžném provozu
Vnější LED infotabule