MHD v Bratislavě oslaví 125 let provozu
První elektrická tramvaj vyjela v Bratislavě 27. srpna 1895. Foto DPB

Jízdami historických vozidel 27. srpna dopravní podnik připomene výročí zahájení tramvajové dopravy v Bratislavě. Budou i dvě překvapení.
Jízdami historických vozidel 27. srpna dopravní podnik připomene výročí zahájení tramvajové dopravy v Bratislavě. Budou i dvě překvapení.
Práce na stavbě elektrické dráhy začaly v Bratislavě v roce 1895 a ve stejném roce, 27. srpna, vyjela s cestujícími do ulic první tramvaj. Hned první den se s ní svezlo okolo 2 500 cestujících.

Dopravní podnik Bratislava si významné výročí připomene ve čtvrtek 27. srpna mimořádnými jízdami historických vozidel pro veřejnost v centru města. Připravena jsou kromě bezplatných jízd i další překvapení.

Centrem oslav bude Náměstí SNP, resp. Náměstí Sametové revoluce. Ve stánku dopravního podniku si lidé mohou zakoupit široký sortiment reklamních předmětů, oblečení a zajímavých knih. V 10.30 hod. se zde objeví první překvapení. Vzhledem k nedávnému nákupu nových kloubových autobusů Solaris s letištní úpravou zřejmě dopravní podnik představí nové vozy veřejnosti. Zároveň tímto místem budou jezdit dvě ze tří mimořádných historických linek.

Historické tramvaje, trolejbusy a autobusy budou jezdit zdarma na trasách, které co nejvěrněji odrážejí původní linky jednotlivých trakcí:

Tramvajová linka A:
SND - Nám. SNP - Obchodní - Hlavní nádraží - Obchodní - tunel - nábřeží - Mostová - SND

Trolejbusová linka H:
Búdková - Hrad - Hodžovo nám. - Ul. 29. srpna - Nemocnice sv. Michala (ex Rajská - v pěší dostupnosti z Nám. Sametové revoluce) a zpět

Autobusová linka M:
SND (zastávka tramvají naproti historické budově SND) - Nám. SNP - Štefánikova - Hlavní nádraží - Šancová - Račianske mýto - Legionářská - Dostojevského rad - nábřeží - Mostová - SND

Na jedné z linek bude jezdit druhé překvapení, které dopravní podnik chystá. Pravděpodobně půjde o nově zrekonstruovaný historický trolejbus.