Město Říčany opět jako vzor, službu přepravy na vyžádání vyzkouší v Brně
Po Masarykově čtvrti v Brně bude jezdit osmimístný KLIKbus na objednání přes aplikaci CITYA.io. Dva měsíce bude jízda zdarma. Foto DPMB

V lokalitě Masarykova čtvrť v Brně se lidé od 17. září svezou autobusem, který si objednají přes mobilní aplikaci. KLIKbus bude dva měsíce v rámci testování zdarma.
Reklama
V lokalitě Masarykova čtvrť v Brně se lidé od 17. září svezou autobusem, který si objednají přes mobilní aplikaci. KLIKbus bude dva měsíce v rámci testování zdarma.
Brno se inspirovalo městem Říčany u Prahy, kde služba CITYA k dojíždění úspěšně funguje třetím měsícem a došlo i k rozšíření do okolních obcí. Město chce zjistit, zda by tento doplněk hromadné dopravy využívali i Brňané.

Zájemci si stáhnou bezplatnou aplikaci CITYA.io, přes kterou zažádají o jízdu. Aplikace jim sdělí čas příjezdu vozidla a místo virtuální zastávky, která je vždy nejdále 70 metrů od výchozího bodu cesty. Řidič cestujícího převeze na vybranou zastávku MHD v lokalitě Masarykova čtvrť. KLIKbus je osmimístný, cestující tak může jízdu sdílet s dalšími, kteří jedou obdobným směrem.

Jízdu je možné objednat a rezervovat dopředu, jen je třeba dát pozor, aby byl čas objednání alespoň 15 minut před požadovaným časem vyzvednutí. Virtuální zastávky jsou snadno rozpoznatelná veřejná místa, která umožňují co nejefektivnější plánování sdílených tras.

Služba KLIKbus bude v provozu denně od 6 do 22 hodin. Cílem Dopravního podniku je, aby auto na vybranou virtuální zastávku přijelo do 15 minut od objednání. „Pro službu využijeme auto firmy CITYA.io, se kterou při testovacím provozu spolupracujeme. My dodáme řidiče, kterému stačí řidičské oprávnění skupiny B, takže nás to personálně nezatíží,“ vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

V CITYA pomáháme městům zlepšit život jejich obyvatel. Jsme rádi, že můžeme být partnerem Dopravního podniku města Brna a můžeme tak společně hledat efektivní a úsporné řešení dopravy v dnešní komplikované době,” uvedl provozní ředitel společnosti CITYA.io Ondřej Mišura.

Pro testovací provoz vybral dopravní podnik města Brna Masarykovu čtvrť, která je specifická svým terénem a ohraničením od okolních čtvrtí. Dvouměsíční testovací provoz KLIKbusu je pro Brňany zdarma.

O využití poptávkových autobusů uvažuje také Pardubický kraj.


Město Říčany opět jako vzor, službu přepravy na vyžádání vyzkouší v Brně