Mercedes-Benz Citaro jako vysokokapacitní ambulance Emergency Medical

Bývalý meziměstský autobus se čtyřmi lůžky pro intenzivní péči pomáhá Německému Červenému kříži a nemocnici v Ulmu v boji s COVID-19.
Bývalý meziměstský autobus se čtyřmi lůžky pro intenzivní péči pomáhá Německému Červenému kříži a nemocnici v Ulmu v boji s COVID-19.
Během tří týdnů Daimler Buses ve své továrně v Neu-Ulmu upravil meziměstský autobus na speciální vozidlo pro transport pacientů s COVID-19. Mercedes-Benz Citaro, nyní největší ambulance pro intenzivní péči v Německu, bude používat společnost DRK-Rettungsdienst Heidenheim-Ulm gGmbH (Německý Červený kříž v Heidenheim-Ulm). Vozidlo je Červenému kříži zapůjčené po dobu šesti měsíců. Společný projekt je podporován Fakultní nemocnicí v Ulmu, která poskytuje specializovaný zdravotnický personál, řidiče a údržbu zajišťuje SWU Stadtwerke Ulm/Neu-Ulm GmbH.

„Zaměstnanci nemocnic a pečovatelských zařízení patří mezi profese, které si obzvláště zaslouží naši úctu. Jsem proto potěšen, že jsme schopni jako výrobci autobusů podpořit Červený kříž v boji proti pandemii COVID-19 na místní úrovni. Naši kolegové v závodě v Neu-Ulmu měli dobrý nápad," říká Till Oberwörder, ředitel Daimler Buses.

David Richter, ředitel DRK-Rettungsdienst Heidenheim-Ulm (DRK) měl představu o přestavbě autobusu, bylo potřeba zvýšit přepravní kapacitu v rámci intenzivní péče potřebné na mnoha místech. Daimler Buses byl schopen poskytnout podporu, o několik dní později bylo demo vozidlo představeno v depu Daimler Buses. Tým 12 zaměstnanců z výroby v Neu-Ulmu změnil autobus na ambulantní pohotovostní sanitku za pouhých 15 pracovních dnů. Přestavba i dodávka zdravotnického vybavení byly dokončeny v úzké spolupráci s DRK.

Vysokokapacitní ambulance pro kritickou péči účinně odlehčuje Fakultní nemocnici v Ulmu, kde je lůžek pro intenzivní péči nedostatek. A to nejen v oblasti Ulm/Neu-Ulm, ale v jiných regionech a státech. Profesor Kühlmuß z DRK říká: „Něco, co by normálně trvalo měsíce a roky, bylo společně implementováno do několika týdnů. Přitom to není jen autobus, ale efektivní koncepce dopravy a pomoci."

Mercedes-Benz Citaro postavený v roce 2019 jako meziměstský autobus se 45 sedadly a místy na stání pro 40 osob je vybaven čtyřmi lůžky s kompletní výbavou pro intenzivní péči, včetně monitorovacího zařízení, sonografické jednotky, ventilátorů a dalších zařízení. Německý Červený kříž v Ulmu může díky tomu v případě potřeby rychle reagovat a přepravovat pacienty do nemocnic. Na pacienty dohlížejí dva lékaři z Fakultní nemocnice v Ulmu. Na palubě jsou také další záchranáři. Nechybí úložný prostor pro dostatek léků, ošetřovatelského vybavení, další dýchací přístroje a ochranné oděvy. Citaro Mercedes-Benz bylo upraveno tak, aby bylo možné pacienty přepravovat na různých pozicích. Boční okna jsou z důvodu ochrany soukromí zalaminovány. Autobus byl také vybaven modrým signalizačním světlem a sirénou.

Protože se autobus zaměřuje na přepravu pacientů s COVID-19, hrály důležitou roli hygienické požadavky. Například po dokončení přepravy lze v prostoru pro pacienty použít dezinfekční rozprašovač. Oblast pro řidiče je oddělena od prostoru pro pacienta stěnou a je upraven ventilační systém. V důsledku toho řidič nemá kontakt s pacienty a není vystaven žádné infekci.

Iniciativa všech zúčastněných subjektů získala v regionu velmi příznivý ohlas.


Mercedes-Benz Citaro jako vysokokapacitní ambulance Emergency Medical
Tým 12 zaměstnanců Daimler Buses v Neu-Ulm přeměnil autobus Citaro na ambulantní pohotovostní sanitku za 15 pracovních dnů. Foto Daimler
Mercedes-Benz Citaro jako vysokokapacitní ambulance Emergency Medical
Citaro je vybaveno čtyřmi lůžky s kompletní výbavou pro intenzivní péči, včetně monitorovacího zařízení, sonografickou jednotkou a ventilátory. Foto Daimler