MAN získal za městský autobus iF Design Award 2019

Nový autobus MAN Lion’s City získal ocenění v kategorii „Automobily/vozidla/motocykly". Uspěl i nákladní MAN CitE v části „Profesionální koncepty mobility".
Nový autobus MAN Lion’s City získal ocenění v kategorii „Automobily/vozidla/motocykly". Uspěl i nákladní MAN CitE v části „Profesionální koncepty mobility".
Mnichovský výrobce užitkových vozidel MAN Truck & Bus získal na iF Design Awardne dvě ocenění. Nový autobus MAN Lion’s City ocenila porota při vyhlašování výsledků iF Design Award 2019 v kategorii „Automobily/vozidla/motocykly“ a koncepční distribuční nákladní vozidlo MAN za sebou nechalo špičkové designové studie z oblasti osobních automobilů i motocyklů. MAN CitE zazářil v kategorii „Profesionální koncepty mobility“ – odborná porota mu udělila iF Gold Award.

MAN Lion’s City – nová generace městských autobusů od MAN Truck & Bus

Městské autobusy a autokary značky MAN a NEOPLAN se staly synonymem prvotřídního designu. Nejnověji to potvrdilo ocenění iF Design Award, které čtvrtý rok po sobě získal autobus z produkce MAN Truck & Bus. Něco takového se nepodařilo dosáhnout žádnému jinému autobusovému výrobci.

Mezinárodní porotu zaujal mimo jiné moderní a exkluzivní vzhled nového modelu Lion’s City. Dynamické linie mu dodávají originální tvar a zvýrazňují modulární charakter karosérie. Zevnějšek nového městského autobusu neomylně navazuje na designovou tradici autobusové rodiny MAN. Při pohledu zepředu ihned upoutají pozornost charakteristická LED světla, klasický černý přední panel s chromovanou lištou se siluetou lva a typické svažující se čelní sklo. Tyto prvky dodávají autobusu nejen dynamiku, ale díky segmentované konstrukci také přispívají k nižším celkovým nákladům na životní cyklus. Ani zadní část MAN Lion’s City s černou povrchovou úpravou vybavená inovativními LED koncovými světly není nudná, její konstrukční řešení navíc poskytuje mechanikovi perfektní přístup k různým komponentům.

Kromě atraktivního vzhledu jsou přínosem nové materiály i výrobní metody, díky kterým je autobus lehčí a pevnější. Koncept barevného řešení a obložení interiéru spolu s novátorským přímým i nepřímým osvětlením a nástupem upraveným i pro hendikepované cestující vytváří v autobuse po každé stránce přitažlivé prostředí. Pracoviště řidiče je navržené s ohledem na ergonomii, přičemž boduje v oblasti funkčnosti i estetiky.

MAN CitE – zcela nový koncept nákladního vozu pro potřeby městské distribuce

Plně elektrický koncepční distribuční truck MAN CitE, který je velmi blízko k sériové produkci, by se mohl v budoucnu využívat například při ekologickém a tichém rozvozu zboží v centrech měst. Koncept CitE už vzbudil rozruch na loňském veletrhu užitkových vozidel IAA v Hannoveru.

Porota iF Design Award ocenila designérský tým MAN za to, že dokázal od základu přehodnotit pojetí městského distribučního trucku, a navrhnout tak zcela novou kategorii vozidel. Designéři hned od začátku začlenili do konceptu i inteligentní baterii a správu nabíjení. Své rozhodnutí ocenit MAN CitE, který obrátil konvenční přístupy naruby, zdůvodnili členové poroty takto: „Sofistikované řešení kabiny vytváří na pracovišti řidiče vzdušnou, prosvětlenou atmosféru a současně integruje všechny komunikační zařízení. Vnější design si nás získal integrováním funkčních zón a jasným definováním nástavby i stylistických prvků.“ Podle expertů iF je právě díky tomu vozidlo „absolutně inovativní a stvořené pro budoucnost.“

Holger Koos, šéf designu v MAN Truck & Bus, vysvětluje: „Při navrhování vozu jsme věnovali mimořádnou pozornost ergonomii. Nástupní schod velmi nízko nad vozovkou, zcela rovná podlaha a možnost nastoupit i vystoupit přes výkyvné/posuvné dveře na straně spolujezdce znamenají podstatně vylepšené podmínky šoféra při každodenní distribuci zboží. Kromě toho umožňuje řešení kabiny optimální výhled na všechny strany, což ve spojení s 360stupňovým záběrem kamerového systému dělá jízdu v městském prostředí podstatně bezpečnější. “

„Jsme hrdí, že jsme tento rok získali ceny v segmentu trucků i autobusů. To ukazuje, že design užitkových vozidel MAN je považován za světovou jedničku. Jsem přesvědčen, že design byl odjakživa důležitým charakteristickým aspektem vozů naší značky. Není to jednoduché, když si uvědomíte, že naše portfolio sestává z ohromné ​​palety vozidel – od dodávkových, přes distribuční, tahače a návěsy, až po městské autobusy a autokary. Naším cílem je, aby každý rozeznal vozidlo MAN hned, jakmile ho spatří. To znamená, že i se všemi rozdíly by naše užitková vozidla měla vypadat tak, jako kdyby byla odlita ze stejné formy,“ formuloval Holger Koos cíl svého týmu.

Vozidla z produkce MAN Truck & Bus ocenila mezinárodní porota již čtvrtý rok po sobě: iF Design Award 2016 si odnesl MAN Lion’s Intercity, v roce 2017 to byl NEOPLAN Tourliner, loni dostal ocenění MAN Lion’s Coach a nyní získaly prestižní cenu za design dokonce dva produkty – autobus MAN Lion’s City a koncepční truck MAN CitE. Mimochodem, svou úplně první iF Design Award vyhrál MAN přesně před 65 lety za svůj lodní dieselový motor.

Prestižní ocenění iF Design Award uděluje společnost iF International Forum Design od roku 1954. Vítěze vybírá mezinárodní porota na základě určených kritérií: vzhled a tvar produktu, míra inovace, ergonomické parametry, funkčnost a ekologické aspekty. Ocenění je celosvětově uznávaným puncem kvality designu, které každý rok získá jen hrstka produktů. Letos hodnotila mezinárodní porota složená ze 67 odborníků 6 375 přihlášených produktů z 50 zemí. Experti na design vybírali vítěze iF Design Award 2019 v oblastech: produkt, komunikace, obal, servis, architektura, architektura interiéru a profesionální koncept.

MAN


MAN získal za městský autobus iF Design Award 2019
MAN získal za městský autobus iF Design Award 2019
MAN získal za městský autobus iF Design Award 2019