MAN Truck & Bus: BRT vozidla pro nové systémy v Izraeli na  podvozcích MAN

172 kloubové autobusy s motory EEV v karosériích izraelské společnosti Ha´argaz pro systémy BRT Metronit v Haifě a Red Line v Tel Avivu.
172 kloubové autobusy s motory EEV v karosériích izraelské společnosti Ha´argaz pro systémy BRT Metronit v Haifě a Red Line v Tel Avivu.
Společnost „DAN Society for Public Transport“, jeden z největších autobusových dopravců v Izraeli, představila ve městě Haifa první ze 172 futuristicky vypadajících autobusů, které budou v budoucnu tvořit páteř vysoce moderního systému Bus Rapid Transit (BRT) velkoměst Haifa a Tel Aviv. MAN Truck & Bus v tomto případě dodává třínápravové podvozky nízkopodlažních kloubových autobusů s dieselovými Common rail motory o výkonu 360 HP, které vyhovují současně nejpřísnější emisní normě EEV (Enhanced Environmentally Friendly Vehicle). Futuristické nástavby autobusů, které budou vybaveny výkonnými klimatizačními zařízeními pro horké klima, vyrábí firma Ha´argaz lokálně v Izraeli.

Systémy využijí emisně čisté motory, oddělené jízdní pruhy pro autobusy a zvláštní design vozidel. Autobusové podvozky dodávaných společností MAN jsou kombinací kompletně nízkopodlažního provedení a délky vozidla 18,75 m. Díky této konstrukci a nástavbě se čtyřmi dvojitými dveřmi dosahuje provozovatel autobusu úspory času při efektivní výměně cestujících.

Ekologický předpis EEV je, co se týká emisí pevných částic, výrazně přísnější než současně v Evropě platná norma Euro 5. Dieselové motory MAN plní předepsané hodnoty emisí bez přídavné látky AdBlue®. Základem již více než 30 let trvající spolupráce společností MAN a DAN je spolehlivost autobusů: téměř 100 procent z flotily 1 200 autobusů společnosti DAN je postaveno na podvozcích MAN.
Systémy Bus Rapid Transit nabízejí možnost modernizovat dopravní infrastrukturu ve městech bez potřeby realizace rozsáhlých podzemních staveb nutných pro metro. Princip systémů BRT je srovnatelný s městskými kolejovými systémy, jako je tramvaj či metro, mohou být ale vybudovány rychleji a s nižšími náklady a kromě toho se vyznačují výrazně vyšší flexibilitou. Systémy BRT je možné srovnatelně lehce integrovat do stávajících městských struktur a nejsou odkázány na kompletně exkluzivní infrastrukturu. Autobusy mohou být v případě nepředvídatelných událostí na trase (zablokování silnice) flexibilně odkloněny a poskytují tak vyšší jistotu, že cestující dorazí do cíle své cesty. Základem systémů BRT jsou moderní městské autobusy s vysokou kapacitou cestujících. Dalšími charakteristickými prvky jsou oddělené jízdní pruhy a kvalitní zastávky, na kterých existuje možnost nákupu jízdenky a automatická přístupová kontrola – tedy venku mimo autobus, aby byl optimalizován tok cestujících. Systémy BRT poskytují kromě toho inteligentní dopravní management jako například informace cestujícím či automatické ukazatele časů odjezdu příštího spoje. Tato autobusová specifická infrastruktura se při tom stará o rychlou, bezproblémovou a komfortní přepravu cestujících.
Z TZ www.mantruckandbus.com

MAN Truck & Bus: BRT vozidla pro nové systémy v Izraeli na  podvozcích MAN