MAN Lion's City E: Debut v Rakousku
MAN Lion's City E v Linci uspěl. Foto LINZ AG

Dopravní podnik LINZ AG LINIEN úspěšně otestoval MAN Lion's City E. Zároveň do Lince přijíždějí první kloubové hybridní MAN Lion's City EfficientHybrid z celkových 88 kusů.
Dopravní podnik LINZ AG LINIEN úspěšně otestoval MAN Lion's City E. Zároveň do Lince přijíždějí první kloubové hybridní MAN Lion's City EfficientHybrid z celkových 88 kusů.
Plně elektrický městský MAN byl poprvé představen v Rakousku na Konferenci rakouských autobusových a autokarových společností (Bundesfachtagung der österreichischen Autobusunternehmen) v loňském roce. Premiéru měl MAN Lion's City E na silnicích v Rakousku v polovině května 2020, kdy čtyři dny v Linci ukazoval, co dokáže. „Poslali jsme E-bus na náročnou testovací dráhu, abychom zjistili, jak se vyrovná se stoupáním, jak zrychluje, jaké pohodlí nabízí a samozřejmě jaký je dojezd.“ A všichni zúčastnění v Linci byli nadšeni. MAN Lion's City E prokázal své kvality a prošel testem výborně," říká Lars Heydecke, Ředitel Sales & Product Bus MAN Truck & Bus Vertrieb Österreich GesmbH. Dobře si vedl jak v centru s úzkými ulicemi, stejně tak i na prudce stoupajících silnicích.
   
Řidiči chválí ergonomicky navržené pracoviště s promyšleným uspořádáním ovládacích prvků, díky kterému se mohou plně soustředit na silniční provoz. Dynamika jízdy a zrychlení v kombinaci s plynulým stylem jízdy získaly další body. Autobus o délce 12 metrů je vybaven 160 kW až maximálně 240 kW elektrickým pohonem z modulárních baterií s výkonem 480 kWh. Lion's City E tak spolehlivě ujede 200 km po celou dobu životnosti baterií, za příznivých podmínek až 270 km. Ve verzi 12 metrů může Lion's City E pojmout až 88 cestujících.

Již 75 procent cestujících dopravce LINZ AG jezdí elektricky. „Veřejná doprava je důležitou součástí ochrany klimatu. Proto se vždy zajímáme o nové technologie šetrné k životnímu prostředí,“ říká Johann Frisch, provozní ředitel LINZ AG LINIEN. „Rádi jsme mezi prvními MAN Lion's City E testovali“.

Třetí největší město Rakouska ekonomické a nízkoemisní autobusy od MAN už objednalo. Kromě 12 kusů dvounápravových dvanáctimetrových MAN Lion's EfficientHybrid a 76 třínápravových kloubových autobusů o délce 18 metrů zahrnuje smlouva na celkem 88 hybridů také úplný servis. Technickou podporu poskytuje MAN Truck & Bus Center Ansfelden. Všechna vozidla mají být v provozu do roku 2024. První kloubové autobusy do Lince přijíždějí.

Městské autobusy jsou poháněny ultramodernými motory Euro 6d s nejnovější technologií MAN EfficientHybrid. Systém významně přispívá ke snížení spotřeby paliva a emisí, a tím ke zlepšení kvality ovzduší v centrech měst. Tiché a bezemisní zastávky v městské dopravě zajišťuje funkce stop-start. Kromě aspektů ohleduplnosti k životnímu prostředí a hospodárnosti hraje pro LINZ AG LINIEN také hlavní roli bezpečnost a pohodlí. Interiér je vybaven WLAN, USB porty, sedadly z červené kůže, zádržnými tyčemi z nerezové oceli a klimatizací. Hybridy MAN jsou navíc vybaveny četnými bezpečnostními systémy, které řidiči poskytují nejlepší možnou podporu. Pro zajištění ochrany řidičů i cestujících proti infekcím jsou pracoviště zabezpečena uzavřenou kabinou. 


MAN Lion's City E: Debut v Rakousku
Nový elektrický městský MAN vyslali v Linci na různé trasy. Foto MAN
MAN Lion's City E: Debut v Rakousku
MAN uspěl v roce 2019 ve výběrovém řízení na dodání celkem 88 Lion's EfficientHybrid. První kloubové jsou už ve městě. Foto LINZ AG
MAN Lion's City E: Debut v Rakousku
MAN Lion's EfficientHybrid pro Linec. Foto LINZ AG