Křest III. dílu  knihy Škoda a Liaz, zvláštní vlaky  - muzeum Výtopna Zdice

letos naposledy otevírá své brány o víkendu 5. a 6. října.
letos naposledy otevírá své brány o víkendu 5. a 6. října.
Zdice – Letos již naposledy se o víkendu 5. a 6. října otevřou brány Výtopny Zdice, muzea historické železniční a silniční techniky, které se rozprostírá v areálu bývalého lokomotivního depa Zdice.

Pro návštěvníky je v sobotu od 10 hodin připraven zajímavý program – největším lákadlem je křest III. dílu knihy Škoda a Liaz v symbolických 10 hodin 20 minut 30 sekund. Kniha na téměř 350 stranách s více než 350 obrázky pojednává o vývoji motorů M1, M2 a M3, zástavbě motorů Liaz mimo vozidla této značky, unifikované budce Liaz-Tatra, typových řadách 200, 300, 400, Liaz-Madara, a v neposlední řadě také o závodních soutěžích Dakar či Trial. Všichni zájemci budou moci knihu získat i s podpisem a věnováním autora.

Zkrátka si nepřijdou ani příznivci železniční techniky. Mezi Berounem, Zdicemi a Lochovicemi totiž bude oba víkendové dny vypraveno několik zvláštních vlaků vedených jednou z nejmenších motorových lokomotiv – lokomotivou řady T 212.0 zvanou „prasátko“. Jízda ve voze vyrobeném v poválečném období s dobovými dřevěnými lavicemi, které dobře znají především naše babičky a dědečkové, je bezesporu atraktivním zážitkem pro všechny věkové kategorie. Ve vlaku nebude chybět ani vůz pro bezplatnou přepravu kol, kočárků a rozměrných zavazadel. Výlet nostalgickým vláčkem je tak určen především rodinám s dětmi.
Muzeum Výtopna Zdice skrývá ve své sbírce řadu vzácných exponátů - z řad silničních vozidel jmenujme například hasičský vůz ŠKODA 706 RTH, kloubový autobus Ikarus 280, malý autobus Avie-Ikarus 543.20 nebo Praga S5T v provedení valník z první výrobní série. Osobním automobilům dominuje několik vozů značky Wartburg nebo domácí Škodovky. Drážní techniku zastupují motorová „prasátka“ řady T 211.0 a T 212.0, dvojice „Karkulek“ řady T 444.0 a nemalý počet osobních i nákladních vozů především z poválečného období.
TI Muzeum Výtopna Zdice (Podrobnosti a jízdní řád)
Návštěvu Výtopny Zdice můžete v sobotu spojit s dallší dopravní akcí: Den otevřených dveří PROBO BUS a PT REAL proběhne v sobotu 5.října

Křest III. dílu  knihy Škoda a Liaz, zvláštní vlaky  - muzeum Výtopna Zdice