Kraj Vysočina vysoutěžil dopravce pro všech osm oblastí
ZDAR pořizuje pro provoz na Vysočině nové autobusy IVECO, MAN a SOR. Autobusy pořizované pro VDV od roku 2025 budou v zelenomodrém designu Kraje Vysočina. Letos registrované nové vozy mohou být v jiné barvě, ale musí být označeny logotypem VDV a sloganem Veřejná doprava Vysočiny, Jedeme vaším směrem. Foto ZDAR

Veřejná doprava Vysočiny bude od roku 2025 rozdělena do osmi samostatných oblastí, autobusovou dopravu zajistí čtyři dopravci. ČSAD AUTOBUSY České Budějovice, ICOM transport, TRADO-BUS a ZDAR, někde vypomohou subdodavatelé.

Reklama

Veřejná doprava Vysočiny bude od roku 2025 rozdělena do osmi samostatných oblastí, autobusovou dopravu zajistí čtyři dopravci. ČSAD AUTOBUSY České Budějovice, ICOM transport, TRADO-BUS a ZDAR, někde vypomohou subdodavatelé.

Jako první vyjedou v novém režimu a s novou smlouvou od 1. února 2025 v oblasti Žďárských vrchů společnost ZDAR (jezdí i v současné době), TRADO-BUS na Bystřicku a Velkomeziříčsku (nahradí současné dopravce ZDAR, BDS a Zlatovánek) a ICOM transport na Havlíčkobrodsku (nyní zajišťuje Arriva), od 1. dubna ČSAD AUTOBUSY České Budějovice na Jihlavsku (nahradí ICOM transport), od 1. května TRADO-BUS na Moravskobudějovicku a Třebíčsku (obhájil své současné působiště). Na oblasti 7 Humpolecko a 8 Pelhřimovsko zveřejnil Kraj Vysočina výběrové řízení 2. května 2024 a úspěšní uchazeči měli původně vyjet od 1. září 2025.

Rada Kraje rozhodla 9. července 2024 o výběru společnosti ČSAD AUTOBUSY České Budějovice, která podala v obou zadávacích řízeních nejvýhodnější nabídkovou cenu. Proti oznámení kraje podala námitky společnost ICOM transport, která se umístila na druhém místě. Součástí námitek byla i námitka ve vztahu k posouzení mimořádně nízké nabídkové
ceny. Kraj konstatoval, že nabídka vybraného uchazeče potenciálně může obsahovat mimořádně nízkou nabídkovou cenu, a rozhodnutí o výběru u obou zakázek zrušil.

Odborná komise znovu zasedla, už ale nehodnotila výhodnost nabídek, neboť finální cena nabídek se neměnila, ale zaměřila se na konkrétní podněty, které v rámci námitek od ICOM transport obdržela. Dopravce ČSAD České Budějovice byl vyzván k objasnění jednotlivých kalkulací nákladů s cílem posoudit i v detailech možnou mimořádně nízkou nabídkovou cenu. Pokud jde o personální okolnosti zakázky, členové komise konzultovali prostřednictvím právní kanceláře veškeré stávající i nové skutečnosti i s názorem nezávislého odborníka, který oponentním posouzením potvrdil reálnost nabídky ČSAD AUTOBUSY České Budějovice. Právní kancelář zároveň neshledala, že by v rámci uzavíraného obchodního vztahu docházelo u vybraného dopravce k poskytování nedovolené veřejné podpory. Výběr dopravce pro oblast Humpolecko a Pelhřimovsko tak byl potvrzen dle původního rozhodnutí. O výběru Rada Kraje Vysočina znovu rozhodla 27. srpna 2024. ČSAD AUTOBUSY České Budějovice tak nahradí ICOM transport ve třech oblastech.

S využitím TZ Kraje Vysočina