Keolis posiluje v Dánsku, patří mezi největší bezemisní provozovatele veřejné dopravy

Francouzská společnost Keolis získala od Movia nový kontrakt za 100 milionů EUR na provoz 47 autobusů, z toho 32 plně elektrických, v oblasti Kodaně.
Francouzská společnost Keolis získala od Movia nový kontrakt za 100 milionů EUR na provoz 47 autobusů, z toho 32 plně elektrických, v oblasti Kodaně.
Dánská dceřiná společnost Keolis získala novou zakázku od Movia, instituce, který zajišťuje veřejnou dopravu ve východním Dánsku, na provoz a údržbu 47 autobusů v regionu Kodaně. Díky této smlouvě se stává Keolis jedním z největších bezemisních provozovatelů v Dánsku, 32 z autobusů je na elektrický pohon. Smlouva posiluje celkově přítomnost Keolis v Dánsku, kde působí v devíti městech.

Plnění smlouvy v hodnotě přes 100 milionů EUR, bude zahájeno v červnu 2021, a poběží po dobu až deseti let s možností prodloužení o další dva. Nová smlouva se týká celé oblasti Kodaně, největšího a nejlidnatějšího ostrova Dánska s 2,5 miliony obyvatel a pěti velkými městy.

Keolis zaměstná více než 170 nových pracovníků, včetně 150 řidičů, kteří ujedou šest milionů kilometrů ročně. Provozovatel bude mít na starosti údržbu vozidel v nově vybudovaném depu a dílně v Nykøbing Falster, nejjižnějším cípu ostrova. Další tři depa v Naverlandu (Kodaň), Slagelse a Korsør na západě budou vybaveny nabíjecími terminály.

Keolis je jedním z největších evropských hráčů při přechodu na zelenější provoz. Od léta 2019 získala smlouvy na provozování bezfosilních autobusů ve švédském Göteborgu, 140 autobusů v Bergenu, většina z nich elektrických a 346 elektrických autobusů ve třech provinciích v Nizozemsku.

Ve Francii uvedla na trh 100% vodíkovou linku BRT v Pau a 100% elektrickou linku Bus Rapid Transit linek Bayonne-Biarritz a v Amiens, čímž se stala největším provozovatelem 100% elektrických linek ve Francii.

V Severní Americe provozuje Keolis elektrické autobusy ve Spojených státech amerických v Greensboro (Severní Karolína), Foothill (Jižní Kalifornie) a Reno (Nevada). V Kanadě se stal největším provozovatelem 100% elektrických školních autobusů typu C v Severní Americe.

V Dánsku působí Keolis od roku 2007  a zajišťuje dopravu přibližně 500 autobusy v devíti městech a na dvou trolejbusových tratích, jednu v Aarhus (otevřena v prosinci 2017) a druhou v Odense (otevřena má být v srpnu 2021). Zaměstnává celkem 1 500 lidí.

Keolis