Projednávána byla mj. tématika elektronického odbavení cestujících ve veřejné dopravě.
Projednávána byla mj. tématika elektronického odbavení cestujících ve veřejné dopravě.
Za prezídium Sdružení pro dopravní telematiku (SDT) se jednání zúčastnili Miroslav Svítek, Roman Srp a Jan Kotík. Delegaci ministerstva dopravy (MD) vedl ministr Gustáv Slamečka za přítomnosti náměstka Tomáše Kaase a Jana Švece a Václava Nestrašila z ŘSD. Během jednání obě strany vyjádřily zájem a ochotu úzce spolupracovat na aktuálních strategických tématech souvisejicích s budoucím rozvojem ITS na silniční i železniční infrastruktuře v ČR.

Bylo dohodnuto, že další diskuze bude pokračovat na pracovní úrovni především nad doporučeními SDT vyplývajícími z existujících a budoucích strategických dokumentů SDT připravovaných Pracovní skupinou VIP SDT.

Návrh tématických okruhů

  1. Elektronické odbavení cestujících ve veřejné dopravě, podpora MD projektu ČVUT a SDT připravovaného pro program Alfa TAČR,
  2. Aktuální vývoj českého ITS průmyslu, aktivity SDT a důsledky pro obor ITS,
  3. Příprava strategických pozičních dokumentů SDT, Manifest rozvoje ITS v ČR do roku 2020, Strategie udržitelného financování silniční infrastruktury, Akční plán rozvoje ITS.
  4. Potřeba podkladových dat (aktuální financování SFDI, kolik je potřeba ještě postavit infrastruktury a jaké by (v dnešních teoretických cenách) byly náklady, vyjádřeni vlivu krize na plány rozvoje D+R sítě, vnitřní dluh na infrastruktuře, kolik se bude muset vydat na rekonstrukce resp. údržby zanedbaných úseků.)
  5. Strategický výhled a koncept spolupráce SDT a MD ČR.
TI SDT