IDS JMK přináší zlepšení řízení dopravy a kvalitní informace pro cestující
Foto KORDIS JMK.

Elektronické informační panely slouží pro informování cestujících o skutečném odjezdu jednotlivých spojů IDS JMK ze zastávky.
Reklama
Elektronické informační panely slouží pro informování cestujících o skutečném odjezdu jednotlivých spojů IDS JMK ze zastávky.
V polovině roku 2007 byl na významných přestupních uzlech veřejné dopravy v Jihomoravském kraji a ve městě Brně zprovozněny elektronické informační panely pro cestující.

Elektronické informační panely pro cestující tzv. ELPy slouží pro informování cestujících o skutečném odjezdu jednotlivých spojů integrované dopravy Jihomoravského kraje ze zastávky. Cestující se dozví, v jakém čase a kam v nejbližší době spoje z daného místa odjíždějí. Panely zobrazují odjezdy podle skutečnosti nikoli pouze podle jízdních řádů.

Zhotovení a instalaci 49 ks informačních panelů instalovaných na 23 přestupních uzlech v hodnotě více než 10 mil. Kč financoval s přispěním evropských strukturálních fondů Jihomoravský kraj. V současné době jsou informační panely umístěny na všech významných autobusových i vlakových nádražích v IDS JMK (např. Vyškov, Blansko, Boskovice) a na významných přestupních uzlech v Brně (např. Hlavní nádraží). Pokud se panely osvědčí, hodlá Jihomoravský kraj i KORDIS JMK v jejich instalaci pokračovat i v dalších lokalitách.

Rozdíl oproti obdobným systémům v některých městech, kde již obdobné informační panely pro cestující fungují, spočívá v tom, že se v rámci IDS JMK poprvé podařilo sloučit informace o všech druzích dopravy do jediné centrální databáze, odkud je mohou přebírat i další subjekty a služby.

Společnosti KORDIS JMK - koordinátoru Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje - se během minulého roku podařilo ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna, Českými drahami i regionálními autobusovými dopravci vybudovat informační systém, kde se shromažďují údaje o poloze a časech odjezdů nejen všech tramvají, trolejbusů a městských autobusů ale navíc i o vlacích a regionálních autobusech provozovaných v IDS JMK. Tato databáze slouží k několika účelům. Především ji využívá Centrální dispečink IDS JMK. Dále z ní data čerpají nové informační panely na zastávkách. V blízké budoucnosti se navíc plánuje vybudování veřejných webových stránek, kde si bude moci každý cestující najít časy odjezdů z konkrétní zastávky.

Centrální dispečink IDS JMK byl zřízen, aby dohlížel na dodržování návazností mezi spoji a sledoval přesnost a spolehlivost provozu. Úzce přitom spolupracuje s dispečinkem Dopravního podniku města Brna a jím provozovaným systémem RIS shromažďujícím informace o vozidlech městské dopravy v Brně. Centrální dispečink IDS JMK také řeší problémy vzniklé v železniční dopravě. Má například možnost po dohodě s příslušným dispečerem ČD vypravit v případě většího zpoždění náhradní vlak. Výrazné pravomoci má i vůči regionálním autobusům. Zde v některých případech přebírá i funkce přímého řízení provozu autobusů provozovaných na linkách IDS JMK. Pokud např. dojde ke zpoždění vlaků nad stanovený limit, objednává u regionálních autobusových dopravců náhradní dopravu, kterou následně hradí České dráhy. Zřízení Centrálního dispečinku umožnilo výrazně zlepšit spolupráci mezi všemi druhy dopravy v Jihomoravském kraji.

Informační panely na zastávkách jsou přizpůsobeny i potřebám handicapovaných cestujících. Většina panelů je vybavena hlásiči pro nevidomé a to nejenom zvukovými majáčky sloužícími pro orientaci v prostoru, ale navíc dokážou přečíst nevidomým informace, které jsou na nich uvedeny v písemné podobě. Na každém panelu jsou uvedeny čtyři řádky textu s odjezdy vozidel a dále pátý řádek s aktuálními informacemi z provozu. V případě potřeby je možné celý panel zaplnit informačním textem nebo obrázkem, který například znázorní situaci v případě výluky. Jak dispečer Centrálního dispečinku tak třeba dispečer DPMB může na panel poslat i zvukové hlášení pro cestující.
Pro BUSportál Jaromír Holec, ředitel a jednatel společnosti KORDIS JMK.

IDS JMK přináší zlepšení řízení dopravy a kvalitní informace pro cestující
Foto KORDIS JMK.
IDS JMK přináší zlepšení řízení dopravy a kvalitní informace pro cestující
Foto KORDIS JMK.
IDS JMK přináší zlepšení řízení dopravy a kvalitní informace pro cestující
Foto KORDIS JMK.