Florenc 13,30 po padesáti letech ...

... (pro Dopravák).
... (pro Dopravák).
Na pátek 29.června, kdy současně začínal v Karlových Varech filmový festival, naplánovali ve společnosti Autobusy Karlova Vary nostalgickou jízdu 50 let po premiéře populárního autobusového filmu Florenc 13,30.

V hlavní roli se objevil autobus Škoda 706 RTO LUX, o dva roky mladší než film z roku 1959. Za volantem historického autobusu seděl Rostislav Štěpnička z podniku Autobusy Karlovy Vary - řidič narozený ve stejném roce jako autobus. Cestující ve zcela zaplněném autobuse si mohli jako ve filmu zopakovat, jak se cestovalo na konci padesátých let mezi hlavním městem a českými lázněmi. Trasa se snažila co nejvíce kopírovat jízdní řád z tohoto období. Zajímavé je, že tenkrát ve 13,30 z Prahy nic nejelo. Autobus se vyrovnal i se zcela změněnou dopravní situací na výjezdu Prahou tak, že na zastávce Hořesedly měl obdivuhodné pouze desetiminutové zpoždění. Při návratu na silnice padesátých let nejmalebněji působil průjezd libkovickým kopcem, kde silnice pozvolna zarůstá křovinami.

Odchylkou od jízdního řádu byla zastávka v Chyši, kde se cestující osvěžili v zámeckém pivovaru. Pozdravil se s nimi podruhé ředitel Autobusů Karlovy Vary, který autobus také ráno vypravil z Karlových Varů do Prahy. Podobně jako ve filmu tu pořadatelé zinscenovali roztlačení autobusu. Že se o poruchách žertovat nemá, se posádka přesvědčila o pár kilometrů dále u Bochova, kdy motor autobusu donutil řidiče k neplánované zastávce. Autobus nakonec cestu šťastně zvládl a malebnou cestou zatáčkami okolo Imperiálu dojel na konečnou z filmu u Lázní I, kde se řidič bravurně vyrovnal i s dopravní přehuštěností související se zahájením filmového festivalu. Většina spokojených cestujících se s autobusem i jeho řidičem rozloučila na terminálu Dolní nádraží. Pro mnoho z nich to nebyl zdaleka konec cesty, tradičními linkami se fandové autobusů - veteránů vraceli do celé republiky.

Florenc 13,30 po padesáti letech ...
Florenc 13,30 po padesáti letech ...