FlixBus bude do Benátek jezdit celoročně
FlixBus začal jezdit do severovýchodní Itálie celoročně. Foto FlixBus

Po letním úspěchu sezonní linky do italských letovisek Bibione a Lido di Jesolo se FlixBus rozhodl pro celoroční provoz. Z Liberce, Prahy i jižních Čech můžete v době adventu nebo na Karneval vyrazit do Benátek. Spojení zajišťuje partner FlixBusu společnost UMSE.

Po letním úspěchu sezonní linky do italských letovisek Bibione a Lido di Jesolo se FlixBus rozhodl pro celoroční provoz. Z Liberce, Prahy i jižních Čech můžete v době adventu nebo na Karneval vyrazit do Benátek. Spojení zajišťuje partner FlixBusu společnost UMSE.

Půjde o zajímavé mimosezonní spojení do Benátek. Cestující si prodloužení žádali, jsme rádi, že jsme mohli vyjít vstříc,“ vysvětluje celoroční provoz mluvčí FlixBusu Tomáš Beránek.

Linku bude nadále obsluhovat liberecká dopravní společnost UMSE (dříve UMBRELLA Sevices). Na tisíc kilometrů dlouhou trasu vyjíždí z autobusového nádraží v Liberci v 5 hodin ráno, pokračuje na Černý Most v Praze (6:20), autobusové nádraží Florenc (7:00), dále zastavuje v Českých Budějovicích (9:15), Českém Krumlově (9:45), Linci (11:10), Salcburku (13:05), Villachu (15:20), a pokračuje již v Itálii v Udine (17:05), na pobřeží přijíždí v Bibione v 18:10 a do Lido di Jesolo v 19:10, aby dorazil v 20:00 na stanici Mestre v Benátkách a ukončil cestu v 20:15 na stanici Benátky Tronchetto. Cesta zpět startuje v Benátky Tronchetto v 8:15, zastavuje v Benátky Mestre (8:35), Lido di Jesolo (9:25), Bibione (10:25), Udine (11:30), Villachu (13:15), Salcburku (15:25), Linci (17:20), Českém Krumlově (18:40), Českých Budějovicích (19:10), přijíždí do Prahy na Florenc v 21:30, na stanici Černý Most v 22:00 a konečně zakončuje svoji jízdu na libereckém autobusovém nádraží ve 23:15. Trasa linky zde.

Do Benátek se lze dostat také z moravsko-slezských metropolí Ostravy, Olomouce a Brna. Odtud je možné užít noční linku směřující z polského Lublinu do francouzského Marseille. V Ostravě nastoupit v 19:30, v Olomouci v 20:45 a v Brně v 21:50, do Benátek Mestre autobus přijíždí v 8:40, opačným směrem cestující nastoupí v Benátkách Mestre ve 22:45 a vystoupí v Brně v 8:35, v Olomouci v 9:45 nebo v Ostravě v 11 hodin.

Cestování mimo sezonu přináší řadu výhod

Benátky jsou jedním z nejznámějších destinací postižených overturismem. Ve městě není nyní mimo sezonu zdaleka tolik turistů, jako v létě nebo v období Karnevalu, ale i ceny za ubytování se nešplhají do závratných výšin. V Benátkách jsou nastaveni proti masovému turismu, kdy ráno přijede parník a odpoledne turisty opět vyzvedne. „Radíme jít proti tomuto trendu  a nebát se v Benátkách přenocovat, ubytování přináší zásadní zážitek navíc. Po ránu jsou Benátky nejkrásnější, například zajít na ranní kávu a malou snídani do místního podniku typu Farini (jde o kombinaci pekárny, cukrárny a kavárny) je nezapomenutelný zážitek. Respekt pro místní je zásadní vstupenkou do skutečného poznání Benátek,“ uvádí mluvčí společnosti FlixBus Tomáš Beránek.

Mimo sezonu nelze počítat s každodenním slunečným počasím (holínky s sebou), Benátky mají řešení. V bazilice svatého Marka lze strávit celý den, Chiesa d’Oro neboli Zlatý kostel je chloubou celého města. Krom interiéru doporučujeme vidět Museo San Marco, odkud lze vyjít na balkon s výhledem na náměstí. V sousedství stojící Dóžecí palác, neboli Palazzo Ducale, je největší světskou stavbou v Benátkách a na první pohled zaujme ornamentální růžovo šedou fasádou. Sloužil jako sídlo dóžete, rokovací síň  Sala del Maggior Consiglio ohromí největší olejomalbou světa, Tintorettovým Rájem, ve vězení nějaký čas strávil svůdník Giacomo Casanova. Doporučujeme navštívit Arzenál – loděnici, která hostila místní vojenskou i obchodní flotilu. Vjezd do přístavu ve čtvrti Castello je chráněný ikonickou dvojicí věží. Areál hostí přehlídku současného umění Bienalle di Venezia, jehož součástí je  i Benátský filmový festival. Chrám zasvěcený výtvarnému umění je Gallerie dell’Accademia. Shromažďuje památky vývoje benátského malířství. Pod střechou Akademie jsou k vidění náboženské i světské obrazy a fresky. Jména umělců Tizian, či Veronese mluví za vše. Tintoretto ztvárnil převezení těla sv. Marka z Alexandrie. Kdo má radši soudobější umění, nebude mít daleko do muzea Peggy Guggenheim, kde jsou k vidění obrazy od Picassa či od našeho Františka Kupky.

"Rad, co dál vidět, či jak se pohybovat po Benátkách je plný internet. Kdo je v Benátkách na několik dní, neváhejte jeden z nich vyhradit výletu do Mestre, opomíjené brány do Benátek. Náměstí Ferretto s kostelem svatého Vavřince má své kouzlo. Město je navíc plné parků a zeleň po pár dnech v hustě urbanizovaných Benátkách přijde vhod," shrnuje turistické zajímavosti Tomáš Beránek.

O změnách v českém FlixBusu.