Elektrické autobusy od Volvo na letišti Birmingham

Volvo Buses získalo zakázku na dodávku šesti plně elektrických autobusů na letiště Birmingham ve Velké Británii.
Volvo Buses získalo zakázku na dodávku šesti plně elektrických autobusů na letiště Birmingham ve Velké Británii.
Objednávka je výsledkem analýzy provedené letištěm Birmingham o budoucích přínosech elektrických vozidel. Ty vedly k plánům na vytvoření skutečně „zeleného“ dopravního systému a k očekávaným úsporám nákladů na energii a životní cyklus. Autobusy budou uvedeny do provozu v listopadu 2019.
 
K rozhodnutí o výběru Volvo Buses přispěla i technická a servisní podpora, která je v místě snadno dostupná prostřednictvím obchodní a servisní sítě Volvo.

Vzhledem k požadavku na provoz 24/7 bude každý z elektrických autobusů Volvo 7900 dobíjen na trase s využitím systému příležitostného dobíjení přes pantograf. Nabíjení trvá do šesti minut, tato flexibilita umožňuje nepřetržitý provoz bez ztráty času dobíjením v depu.

Zpočátku budou dva dobíjecí pantografy instalovány mimo letištní terminál, v případě rozšíření je plánováno umístit další kolem autobusové trasy. Navíc budou dobíjecí body „plug in" k dispozici také na letištním parkovišti autobusů. Ty budou zpřístupněny i ostatním provozovatelům elektrických autobusů. Nejdelší trasa autobusu po všech plochách letiště a parkoviště bude 7,5 km.

Volvo 7900 Electric se zapojilo do série zkoušek na různých místech po celém Spojeném království, včetně letišť Greater Manchester, Cardiff, Liverpool a Heathrow. Vozový park osmi autobusů stejné specifikace nedávno začali využívat v Harrogate, všichni mají stejnou technologii nabíjení.

Nick Barton, generální ředitel letiště Birmingham řekl: „Toto partnerství je pro nás klíčovým milníkem. Vždy zkoumáme nové a inovativní způsoby snižování emisí oxidu uhličitého a díky partnerství se společností Volvo Bus UK to můžeme realizovat. Na letišti jsme dosáhli významných zlepšení služeb, zvýšením kapacity a s dobrými zkušenostmi zákazníků máme vizi být předním evropským letištěm. Elektrické autobusy jsou součástí této vize, nemluvě o výhodách z hlediska udržitelnosti, protože mají velmi nízké emise. Od roku 2012 letiště snížilo CO2 na jednoho cestujícího o 20%. S šesti ebusy se jistě naše emise CO2 na cestujícího ještě dále sníží, což je prostě fantastické.“

Nick Page, výkonný ředitel společnosti Volvo Bus pro UK a Irsko, řekl: „Jsme velmi rádi, že Volvo 7900 Electric bylo vybráno pro letiště Birmingham na podporu jeho ambicí poskytovat zákazníkům a zaměstnancům letiště nejlepší možnou ekologickou autobusovou dopravu.“

Volvo 7900 Electric má až o 80% nižší spotřebu energie než ekvivalentní dieselový autobus. Jedná se o dvounápravový autobus s elektromotorem a čtyřmi lithium-iontovými bateriemi o výkonu 200 kWh a nulovými emisemi výfukových plynů.

Volvo Buses