Brusel- Evropská komise (EK) chce posílit práva cestujících v autobusové nebo námořní dopravě. Zlepšit by se měly například informace, které lidi získávají před cestou nebo během ní, ale i pravidla pro náhradu škod v případě jejího přerušení. Pozornost komise také věnuje péči o cestující, kteří mají sníženou pohyblivost, informovala dnes EK novináře.

Dodala, že osobám se zdravotním postižením nebo sníženou pohyblivostí často v cestování autobusem nebo lodí brání špatný přístup k těmto službám a neexistence potřebné pomoci. Podle nových pravidel nebudou dopravci smět handicapované lidi diskriminovat. Pokud cestující předem upozorní, že potřebuje zvláštní pomoc, bude mu ji dopravní společnost muset poskytnout bezplatně.

V případě přerušené nebo zrušené cesty pak dopravci budou muset cestujícím poskytnout příslušné informace, řádnou pomoc a přiměřené náhradní služby. Pokud tyto požadavky nesplní, budou muset cestujícím uhradit škodu.

Náhrada se bude vypočítávat z ceny jízdenky. Komise také navrhuje odpovědnost společností za cestující a jejich zavazadla. "Cestující budou mít nárok na jednotnou výši náhrady škod a možnost využívat jednotná pravidla odpovědnosti," stojí v návrhu komise.

Za určitých podmínek, které komise ve svém návrhu nespecifikuje, také společnosti nebudou v případě nehody smět zpochybňovat škody dosahující určité výše. Cestující, kteří se stali obětí nehody, budou mít nárok na zálohu, aby mohli vyřešit své ekonomické potíže, které jim nebo jejich rodinám nastaly kvůli úmrtí nebo zranění.

Komise již dříve představila podobná pravidla pro železniční a leteckou dopravu. Podle evropského komisaře pro dopravu Antonia Tajaniho si Evropská unie nemůže dovolit různé úrovně práv cestujících podle toho, jakým druhem dopravy cestují.