EHMK 2015: Program  zahrnuje i aktivity v bývalém Depu PMDP Cukrovarská
© BUSportál

Výstavy, taneční, divadelní i cirkusová představení, prezentace evropských kultur ...
Výstavy, taneční, divadelní i cirkusová představení, prezentace evropských kultur ...
Několik set akcí nejrůznějších žánrů od nového cirkusu, přes výstavy, koncerty, divadlo, tanec, až po vzdělávací projekty a velké akce ve veřejném prostoru nabídne od 17. ledna 2015 po celý rok Plzeň v rámci projektu Evropské hlavní město kultury 2015. Kompletní program dnes, tři měsíce před zahájením, ve formě programové knihy symbolicky “pokřtili” pořadatelé.

Velké téma projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 představují industriální prostory. Jedním z nich je DEPO, bývalá vozovna dopravních podniků v Cukrovarské ulici, která dostane v roce 2015 nový důvod své existence. Během roku 2015 se zde představí čtyři velké výstavy, prostor bude hostit taneční, divadelní i cirkusová představení ve spolupráci s partnerskými festivaly a v rámci sezóny nového cirkusu. DEPO bude zároveň místem pro prezentaci evropských kultur v rámci festivalu Departures. Stane se sídlem coworkingu, sdílených dílen nebo prostoru pro kreativní firmy.

Zcela novou autorskou výstavu do těchto prostor připravuje sochař Čestmír Suška ze skupiny Tvrdohlaví, který v posledních letech z vyřazených kovových objektů tvoří sochy, které zaujmou i širokou veřejnost. Jeho výstava reSTART se bude podílet na otevření nové etapy Depa Cukrovarská. Součástí výstavy budou doprovodné aktivity, kurzy a komentované prohlídky. K vidění bude od dubna do konce roku 2015.

Programový katalog Evropského hlavního města kultury 2015, takzvaná „Kniha 2“, bude zhruba od konce října v prodeji v Meeting Pointu na náměstí Republiky.

Z TZ EHMK 2015
BUSportál: K tomu, že dojde k využití prostoru depa, napomohly výrazně dva faktory: nutnou podmínkou bylo, aby už depo nesloužilo PMDP, což se díky o rok dřívějšímu předání nového depa podařilo téměř na měsíc přesně. Také samozřejmě přispěl komplikovaný postup při rekonstrukci Světovaru. Všichni příznivci těchto "brownfieldů" tak budou moci místo s neopakovatelným "geniem loci" navštěvovat, povědomí o těchto objektech také jistě nemalou měrou přispěje k jejich budoucímu ne nutně plně komerčnímu smysluplnému využití. Každopádně si už nikdo nedovolí staré historické haly zbourat.

EHMK 2015: Program  zahrnuje i aktivity v bývalém Depu PMDP Cukrovarská
© BUSportál