eBus BYD spojuje Slovensko a Maďarsko
Čistě elektrický 12metrový autobus BYD 12 metrů na mostě přes Dunaj ve městě Komárom / Komárno. Foto Volánbusz Zrt.

Přes řeku Dunaj mezi městy Komárom a Komárno vyjel první elektrický autobus vyrobený v místním montážním závodě BYD.
Přes řeku Dunaj mezi městy Komárom a Komárno vyjel první elektrický autobus vyrobený v místním montážním závodě BYD.
Město na Dunaji se na jižním břehu řeky v Maďarsku nazývá Komárom a na severu na Slovensku Komárno. Protože jsou obě země součástí shengenského prostoru není mezi nimi žádná hraniční kontrola. Od středy 16. června mohou občané na obou stranách řeky poprvé cestovat mezi oběma zeměmi na palubě elektrického autobusu.

Jedná se o první BYD eBus pro dopravní společnost Volánbusz v Komárom. Do Maďarska už své elektrobusy BYD dříve dodal, deset 12metrových modelů zamířilo do Pécs loni v létě a první se v Maďarsku objevil v roce 2018 - také 12metrový model - ve městě Salgótarján.

Volánbusz nasadí svůj nový autobus eBus na intenzivní každodenní dopravu přes řeku Dunaj a poprvé pro občany v Komárom a Komárně zajistí čistě elektrickou a bezemisní veřejnou dopravu.

eBus poskytuje s kapacitou baterie 348 kWh dojezd na jedno nabití 300 km. Dvoudveřový 12metrový model je nejprodávanějším elektrickým autobusem BYD na evropského trhu.

Akvizice nového BYD eBus byla umožněna prostřednictvím financování v rámci programu Interreg V-A Slovensko-Maďarsko. Interreg Europe podporuje evropská města financováním z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Interreg také pomohl podpořit výstavbu nového mostu přes řeku Dunaj.

Volánbusz zahájil program obnovy vozidel v roce 2018 a již nahradil více než 860 vozidel. Do konce roku 2022 plánuje obnovit 40% celkového vozového parku autobusů, včetně nákupu elektrických vozidel a nabíjecí infrastruktury.

Slavnostního předání nového elektrického autobusu v továrně BYD v Komárom se zúčastnil kromě jiných hostů také Péter Szijjártó, maďarský ministr zahraničních věcí a obchodu, který řekl: „Za posledních 10 let jsme díky spolupráci dosáhli mnoha úspěchů. BYD se svou klíčovou rolí - výrobou moderních autobusů šetrných k životnímu prostředí ve svém závodě v Komárom - nám pomáhá znovu získat významné postavení v evropské automobilovém průmyslu. Elektromobilita se stává stále více součástí našeho života. Dnešek je také dobrým symbolem souladu hospodářské politiky a zelené politiky maďarské vlády. Během rozvoje maďarského automobilového průmyslu se již zaměřujeme na rozvoj elektrického pohonu, který na jedné straně zvyšuje konkurenceschopnost země a na druhé straně přispívá ke snižování ekologické stopy a emisí z dopravy po celém světě.

"Je to historický den pro obyvatele Komárom a Komárna,“ uvedl Yongping Chen, generální ředitel BYD Electric Bus & Truck Hungary, "od dnešního dne mohou obyvatelé cestovat přes Dunaj na palubě čistě elektrického BYD eBusu, v bezpečí, pohodlí a především podpoří čistší a udržitelnější budoucnost obou měst. Je velkým potěšením pro celou skupinu BYD, že nový eBus společnosti Volánbusz byl sestaven v našem moderním výrobním závodě BYD Hungary přímo tady v Komárom. Rád bych zmínil, že to je fantastický příklad spolupráce mezi národy a významně přispěl k úspěchu BYD v celé Evropě.“


eBus BYD spojuje Slovensko a Maďarsko
eBus BYD pro Volánbusz byl smontován v závodě BYD v Komárom. Foto Volánbusz Zrt.