TYFLOSET®. Prezentace proběhne 8. října v Pardubicích.
TYFLOSET®. Prezentace proběhne 8. října v Pardubicích.
Prezentace informačního systému TYFLOSET u příležitosti kompletního dovybavení vozového parku MHD v Pardubicích tímto systémem se bude konat ve středu 8. října v 11.00 hod. na zastávce MHD před budovou hlavního nádraží Pardubice. Na programu bude seznámení se systémem TYFLOSET a praktickou obsluhou tohoto zařízení. Mezi hosty budou zástupci TyfloCentra Pardubice, centra denních služeb pro osoby s těžkým zrakovým postižením v Pardubickém kraji.
Dopravní podnik města Pardubic (DPMP) dovybavil svůj vozový park informačním systémem TYFLOSET®. Díky dotaci od Statutárního města Pardubice z Programu podpory bezbariérovosti ve výši 436 tisíc korun se podařilo nainstalovat zařízení do zbývajících 64 vozů, kde toto zařízení dosud chybělo. „Dotace slouží pouze k pořízení těchto zařízení, vlastní instalaci přijímače, antén, hlásičů, uvedení do provozu, revize a další náklady si nese dopravní podnik sám ve vlastní režii“, říká ředitel DPMP Tomáš Pelikán a vysvětluje: „Nevidomý je vybaven vysílačem rádiového signálu, jehož snadnou aktivací sám vstoupí do procesu informování a rozhodování. Vyžádá si např. na zastávce městské hromadné dopravy venkovní akustické hlášení o číslu linky a směru jízdy vozidla. Rozhodne-li se nevidomý nastoupit do očekávaného vozidla MHD, potvrdí nástup aktivací jiným tlačítkem svého povelového vysílače. Řidič dopravního prostředku uslyší z vnitřního reproduktoru akustickou zprávu o nástupu nevidomého. Systém je založen na obousměrné komunikaci rádiového dotazu a akustické odpovědi a je vhodný pro nasazení v dopravě i pro městské informační a orientační systémy. Systém TYFLOSET® poskytuje nevidomým větší mobilitu a nezávislost“.

Systém TYFLOSET® pro nevidomé je navržen jako jednotný systém pro všechny druhy akustického informování a orientování na území ČR. To znamená, že nevidomý obsluhuje jeden povelový vysílač, kterým aktivuje všechny akustické a hlasové informační a orientační systémy.

TZ DPMP

DPMP: Všechny vozy MHD jsou vybaveny systémem pro nevidomé cestující