Brněnský dopravce počítá s úsporami a snížením emisí.
Brněnský dopravce počítá s úsporami a snížením emisí.
Po třech měsících plného provozu všech autobusů na stlačený zemní plyn (CNG) má DPMB první oficiální údaje o úspoře, který projekt plynofikace přinesl. Měsíčně díky alternativnímu pohonu u 100 autobusů, které DPMB nakoupil od srpna 2014 do června 2015, podnik ušetří 2,5 milionu korun. Lze tedy počítat s roční úsporou zhruba 30 milionů korun.

„Díky stovce nových plynových autobusů se do ovzduší na území našeho města dostává o 75 tun méně škodlivých látek. CNG tak šetří jak zdraví obyvatel Brna, tak i veřejné prostředky, které můžeme účelně využít pro další rozvoj a inovace,“ uvedl na tiskové konferenci Marek Janíček, předseda dozorčí rady DPMB a člen Rady města Brna.
DPMB BUSportálu doplnil: "Při porovnávání jsme vždy danou úsporu (PHM, emise) vztahovali k vyřazeným vozidlům. Náklady na údržbu nových autobusů i plynovou stanici jsou v propočtech zahrnuty."
Projekt plynofikace části autobusového vozového parku odstartoval na jaře roku 2014. V březnu začal DPMB s výstavbou plnicí stanice na CNG, která svými parametry patří ke špičce v Evropě. V červnu 2014 Státní fond životního prostředí schválil udělení dotace z Operačního programu Životní prostředí na nákup 88 autobusů a úpravu servisních hal pro DPMB ve výši 394 milionů Kč. Projekt byl v té době v DPMB již rozpracovaný a plnicí stanice byla ve výstavbě. Prvních dvanáct vozů, které začaly cestující vozit již v létě 2014 zakoupil DPMB ještě z vlastních zdrojů. Díky včasné a pečlivé přípravě bylo možno s nákupem autobusů s dotací začít velice rychle.

V Brně nyní jezdí stovka autobusů na CNG, které dodali výrobci SOR Libchavy a IVECO CR. V souvislosti s dodávkou nových vozů bylo z vozového parku vyřazeno stejné množství starých autobusů. Kvůli podmínkám dotace musely být všechny ekologicky zlikvidovány, takže skončily na vrakovišti.

Díky stovce vozů na CNG společně s dalšími 36 kloubovými autobusy dieselovými se podíl nízkopodlažních autobusů DPMB zvýšil z 55 % na 89 %.

Plnicí stanice, která je momentálně pouze pro DPMB, má být časem zpřístupněna i dalším zájemcům.

Z TZ DPMB

DPMB: Vyhodnocení úspor v  projektu CNG v autobusovém provozu