Do Brna přijíždějí nové parciální trolejbusy
První z deseti nových trolejbusů Škoda 32Tr dorazil do Brna, další přijede do konce tohoto týdne, poslední v první polovině srpna. Do konce roku objedná dopravní podnik dalších deset vozů. Rámcová smlouva umožňuje nakoupit do roku 2025 celkem 40 těchto parciálních trolejbusů. Foto DPMB

Vozový park DPMB se rozrůstá o 10 nových parciálních trolejbusů Škoda 32Tr. Vozy, které umožnují samostatnou jízdu bez trolejového vedení, přijíždí v těchto dnech do vozovny v Komíně.

Vozový park DPMB se rozrůstá o 10 nových parciálních trolejbusů Škoda 32Tr. Vozy, které umožnují samostatnou jízdu bez trolejového vedení, přijíždí v těchto dnech do vozovny v Komíně.

Parciální trolejbus s plně nabitými bateriemi ujede minimálně 10 kilometrů bez trolejového vedení. Toho dopravní podnik využívá hlavně při výlukách či dopravních omezeních, kdy není potřeba náhradní autobusová doprava. „V první fázi pořizujeme 10 trolejbusů. Aktuálně je v Brně jeden, druhý dorazí do konce týdne. S dodávkou posledního počítáme v první polovině srpna. Do konce roku pak máme v plánu pořídit dalších 10 těchto vozů, a to za cenu 11,5 miliónu korun za kus,“ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Rámcová smlouva brněnskému dopravnímu podniku umožňuje nakoupit do roku 2025 až 40 trolejbusů tohoto typu za stejnou cenu.

Trolejbusy Škoda 32Tr jsou plně nízkopodlažní, klimatizované vozy s moderním prostorným interiérem. Nabíjení baterií probíhá za jízdy přímo z trolejového vedení a využívá se při něm i rekuperace při elektrodynamickém brzdění vozidla.

Dodávka nových vozů umožnila vyřazení těch nejstarších – vysokopodlažních. Rozlučkovou jízdu s vysokopodlažními trolejbusy 14Tr a 15 Tr, kterých jezdilo v Brně celkem 123 kusů, si mohli fanoušci užít 18. června.

Brněnská trolejbusová síť, jejíž délka přesahuje 54 kilometrů, patří k nejrozsáhlejším v České republice. Prvních deset parciálních trolejbusů, konkrétně vozy 26Tr, pořídil DPMB v roce 2018. Dohromady vozový park dopravce čítá přes 130 trolejbusů