Debut e-ATA v Evropě
Do Slatiny dodá Karsan celkem 10 desetimetrových elektrických autobusů e-ATA. Foto Karsan

První evropskou zemí, která bude provozovat nový elektrický autobus od turecké Karsan, je Rumunsko.
První evropskou zemí, která bude provozovat nový elektrický autobus od turecké Karsan, je Rumunsko.
"Nabídkou řešení veřejné dopravy přizpůsobených potřebám moderní doby a v souladu se svou vizí být krok napřed v budoucnosti mobility Karsan zvyšuje s elektrickými autobusy svůj podíl na trhu starého kontinentu," uvádí společnost v tiskové zprávě. První ze svých elektrických e-ATA autobusů dodala do města Slatina, desetimetrové vozy jsou vybaveny pantografem pro rychlé dobíjení. Prodejcem vozidel Karsan v Rumunsko je Anatolu Automobile Rom.

Generální ředitel Karsan Okan Baş v komentáři v souladu s první dodávkou nového e-ATA řekl: „S řadou elektrických vozidel Karsan od 6 do 18 m jsme se stali důležitou součástí transformace ve veřejné dopravě v mnoha evropských zemích. Nabízíme flexibilní a ekologická řešení pro rostoucí poptávku po elektrické veřejné dopravě v přeplněných městech. Naši flotilu více než 250 elektrických Karsan jezdících po celém světě budeme dále rozšiřovat o nové autobusy v mnoha evropských městech. Jsme hrdí na to, že rosteme na trhu EU s naším 10metrovým e-ATA, jehož první kusy získalo rumunské město Slatina. Rozšířili jsme zde naši pozici a poprodejní služby."

Řada E-ATA, s názvem inspirovaným tureckým slovem „Ata“, což znamená nejstarší člen rodiny, je nabízena v sedmi různých bateriových sadách od 150 kWh do 600 kWh, ve své 12m dlouhé verzi dokáže podle výrobce v reálných podmínkách ujet až 450 km s klimatizací v chodu celý den. Díky technologii rychlého nabíjení jej lze nabít za 1-4 hodiny v závislosti na velikosti baterie. V závislosti na preferované kapacitě baterie může e-ATA přepravit 79 cestujících s 10metrovou konfigurací, přes 89 s 12metrovou konfigurací a více než 135 s 18metrovou konfigurací.

V Rumunsku podepsala Karsan exportní smlouvy o prodeji  56 autobusů e-ATA. Naposledy před pár dny na tři elektrobusy do menšího města Segarcea.

Do Slatiny dodává elektrické autobusy také SOR Libchavy, jde o 8 ks vozů typu NS 12.


Debut e-ATA v Evropě