Další zakázky na ebusy Solaris od norských provozovatelů

V ulicích norských měst začne jezdit dalších 7 vozidel s nulovými emisemi z Bolechowo. Tři norští dopravci objednali od Solaris elektrické autobusy.
V ulicích norských měst začne jezdit dalších 7 vozidel s nulovými emisemi z Bolechowo. Tři norští dopravci objednali od Solaris elektrické autobusy.
Nejdříve bude realizovaná zakázka na čtyři elektrické autobusy Solaris Urbino 12 pro provozovatele Norgesbuss z Osla. Nová Urbina se připojí ke dvěma dodaným vloni. Budou vybavena 145 kWh bateriemi Solaris High Power, které se budou nabíjet prostřednictvím zásuvky a přes pantograf.

Jedním z nově objednaných autobusů je také Solaris Urbino 8,9 LE electric, tímto typem začal Solaris v roce 2011 s vývojem elektrických autobusů. Bude doručeno společnosti Sorlandsruta pro městskou linku ve městě Mandal na jihu země. Urbino 8,9 LE bude poháněno centrálním motorem o výkonu 160 kW a vybaveno 160 kW bateriemi Solaris High Energy. Nabíjení baterií bude také plug-in zásuvkou a vozidlo bude připraveno na následnou instalaci rychlonabíjecího pangografu.

Dalšími vozidly jsou dva autobusy Solaris Urbino 12 electric objednané firmou Boreal. Budou provozovány ve městě Kristiansand na jižním pobřeží. Pro pohon vozidel budou použity elektrické nápravy s integrovanými elektromotory o výkonu 2x125 kW. Pro skladování energie budou vybaveny setem 145 kWh baterií Solaris High Power, které budou nabíjeny jak přes zásuvku, tak pantografem. Boreal už od roku 2018 pět Urbin 12 electric provozuje.

K výbavě elektrických autobusů patří klimatizace, monitorovací a informační systém s hlášením zastávek. Ve skandinávských zemích je charakteristickým standardem také tepelně izolační balíček, nové Solarisy budou mít navíc topné rohože v prostoru dveří.

Solaris