Connex Praha: Společnost získala prestižní certifikát ISO 14001.

Z Dopraváku 1/2006 (Jarmila Chromá):
Z Dopraváku 1/2006 (Jarmila Chromá):
Společnost Connex Praha s.r.o. se v závěru loňského roku stala držitelem dalšího prestižního certifikátu. Dokument vystavený certifikařním orgánem EURO CERT CZ dokladuje, že v oboru silniční motorové dopravy firma zavedla a udržuje systém environmentálního managementu splňující požadavky normy ČSN EN 14001:2005. Na důvody certifikace i oblasti, kterých se týká, jsme se zeptali Michala Větrovského, manažera IT a jakosti:
"Na počátku byla snaha vedení společnosti znát přesně naše interakce se životním prostředím a řídit to, jakým způsobem bude společnost životní prostředí ovlivňovat. Impulsem byl rovněž i Zákon č. 40/2004 o veřejných zakázkách, který v § 37 ukládá povinnost prokazování jakosti a požadavků systému řízení podniků z hlediska ochrany životního prostředí. A jelikož bude toto ustanovení dále zpřísněno, je zaznamenán prudký nárůst žádostí o zavedení a certifikace environmentálních systémů podniků mnoha odvětví.
Certifikace se stane nutnou podmínkou pro uchazeče o veřejnou zakázku, státní dotaci apod. Přispívá k dobré pověsti společnosti u cestující veřejnosti i úřadů a firem, a také ukazuje na priority, které si vedení naší společnosti stanovilo.
Po úvodním environmentálním auditu vedení společnosti vyhlásilo environmentální politiku a přistoupilo k stanovení environmentálních aspektů a dopadů, k stanovení požadavků právních předpisů a jiných požadavků a k stanovení environmentálních cílů a cílových hodnot. Současně jsme přehodnotili a doplnili předpisy společnosti a provedli školení a výcvik zaměstnanců.
Společnost ovlivňuje životní prostředí zejména při provozu autobusů, skladování provozních hmot, při údržbě a opravách vozidel, při provozování mycí linky autobusů, při nakládání s nebezpečnými chemickými látkami, produkcí odpadů atd. Naše činnosti mají vliv na úbytek přírodních zdrojů, znečištění ovzduší, půdy, odpadních vod aj.
Společnost na sebe vzala závazek , že bude neustále zlepšovat ochranu životního prostředí a prevenci znečištění, dodržovat požadavky platných právních předpisů na ochranu životního prostředí a jiné požadavky, ke kterým se společnost zavázala, bude usilovat o minimalizaci negativních dopadů vlastních činností na životní prostředí, a tím neustále zlepšovat svůj environmentální profil, bude preventivně předcházet znečišťování ovzduší, vody, půdy a nadměrnému vytváření odpadů, bude zvyšovat a prohlubovat vědomí o ochraně životního prostředí mezi svými zaměstnanci a bude komunikovat s širokou veřejností a spolupracovat se státní správou. Tak ať se nám to daří."