Systém zpracovává informace o transakcích dopravců, kteří využívají tři dodavatele odbavovacích systémů.
Systém zpracovává informace o transakcích dopravců, kteří využívají tři dodavatele odbavovacích systémů.
Pro nedávno spuštěný Integrovaný dopravní systém Libereckého kraje IDOL dodaly dopravcům odbavovací systém tři společnosti s významným podílem na českém trhu (EM TEST ČR s.r.o., Mikroelektronika s.r.o. a XT CARD a.s.). Bezkontaktní čipové karty pojmenované opuscard vydává pro Liberecký kraj Liberecká informační společnost a.s.

Clearingový systém CARDS EXCHANGE, vyvinutý společností ČSAD SVT Praha s.r.o., zpracovává nyní informace o všech transakcích dopravců, kteří jsou v IDOL zapojeni, a zajišťuje jejich zúčtování podle požadavků definovaných Libereckým krajem pro dopravce i kraj. V uplynulých dnech bylo úspěšně dokončeno vyúčtování pilotního provozu IDOL. CARDS EXCHANGE byl obohacen v této souvislosti o celou řadu funkcí, zejména v oblasti rozúčtování jednotlivých a předplatních časových jízdenek v prostředí multifunkční bezkontaktní čipové karty.

Liberecký kraj očekává, že realizace projektu nejenže udrží stávající cestující ve veřejné dopravě, ale přivede i cestující nové.

„Integrovaný tarif je dalším krokem integrace veřejné dopravy v Libereckém kraji, já očekávám, že v následujících letech bude pokračovat optimalizace linkového vedení dopravy a významné zvýšení standardů kvality veřejné dopravy,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Sepp.
ČSAD SVT Prahas.r.o. nyní zajišťuje rozúčtování pro šest clearingových skupin, zpravidla odpovídajících integrovaným dopravním systémům na úrovni kraje a distribuuje blacklisty pro pražskou opencard. Měsíčně je zpracováváno cca 3 milióny transakcí z odbavení cestujících bezkontaktními čipovými kartami v objemu kolem 60 miliónů Kč a kromě toho hotovostní transakce podle potřeb jednotlivých IDS. IDOL jistě tato čísla významným způsobem navýší.
TZ Liberecký kraj