BYD získal první objednávky elektrických autobusů z Dánska a Ekvádoru
e-bus BYD 12 m - nový čelní vzhled. Foto BYD

Do Dánska zamíří 27 a na druhý konec zeměkoule, do Ekvádoru, 20 elektrických autobusů.
Do Dánska zamíří 27 a na druhý konec zeměkoule, do Ekvádoru, 20 elektrických autobusů.
Pro BYD je zvlášť významná jeho první zakázka do Dánska. Dopravní společnost Anchersen objednala pro Kodaň 27 e-busů. Jeho elektrický autobus byl v Kodani testován už v roce 2014, kde denně najel 250 km. Dánské hlavní město chce do roku 2030 veškerou městskou  autobusovou dopravu provozovanou pod Movia zabezpečovat elektrickými autobusy. Dánsko je po Portugalsku druhou novou zemí, kam BYD v roce 2018 vstupuje. Vozidla objednala autobusová společnost Anchersen provozující 19 linek Movia v Kodani. Autobusy budou nabíjeny přes noc na autobusovém terminálu v Avedore Holme a poté budou schopny jezdit celý den. Začátek provozu je plánován na konec roku 2019 mezi severní a jižní částí města, mezi Emdrup Torv a Lergravsparken.

V Ekvádoru bude 20 elektrických autobusů první elektrickou flotilou a druhou v Latinské Americe (po chilském Santiagu, kde v létě objednali 100 elektrických autobusů BYD). 12 metrů dlouhé autobusy s nulovými emisemi uvezou až 80 osob, budou mít klimatizaci, Wi-Fi a systémy podporující modernizaci veřejné dopravy v Ekvádoru. Byly objednány Saucincem, soukromým autobusovým dopravcem v Guayaquilu, a dorazí už v březnu 2019. Smlouva na nákup e-busů, včetně nabíjecí infrastruktury, je financována bankou, Národní finanční korporací CFN, celkové náklady činí 7,7 milionu USD. Očekává se snížení CO2 o 12,8 tuny a spotřeby o 2,9 milionu galonů nafty během jednoho roku provozu. Úspory mají dosáhnout 8 milionů USD pro ekvádorskou vládu, která v současné době palivo dotuje.

Elektrické autobusy dodá do Kodaně i VDL. Arriva Denmark A/S  uzavřela objednávku na 21 kloubových vozidel VDL Citea SLFA-180 Electric.


BYD získal první objednávky elektrických autobusů z Dánska a Ekvádoru
E-bus od BYD byl testován v reálném provozu v Guayaquile během pěti měsíců. Foto BYD