Podobně jako v Praze chce pomocí zastávek na znamení město ušetřit. Od podzimu začne fungovat více než 40 zastávek MHD jen na znamení.
Reklama
Podobně jako v Praze chce pomocí zastávek na znamení město ušetřit. Od podzimu začne fungovat více než 40 zastávek MHD jen na znamení.
Plzeňský deník 29.6.2007 - Nastoupit do trolejbusu či autobusu městské hromadné dopravy bude v některých částech města od 1. října složitější než dosud.

Městští radní totiž včera schválili, že na 42 zastávkách bude možné nastoupit jen na znamení. Pokud si tedy cestující nemávne tak, aby jej řidič viděl, autobus či trolejbus mine místo bez zastavení. Vystupující budou muset zase použít tlačítko ve voze, kterým dají řidiči najevo úmysl vystoupit.

V rámci úsporných opatření, kterým radní svoje rozhodnutí oddůvodňují, bude dokonce jedna autobusová zastávka zrušena úplně. Jde o zastávku Karlov – sedlárna pro linku č. 41 v obou směrech. Od října zde bude stavět jen linka č. 22 a to rovněž v režimu na znamení.

„Změny se začnou týkat zastávek, kde obvykle nenastupuje a nevystupuje mnoho lidí. Dopravní podniky spočítaly, že úspora má vynést ročně 700 tisíc korun,“ řekl technický náměstek primátora Jiří Uhlík (ODS).

Šéf opoziční ČSSD Milan Chovanec nad schváleným opatřením kroutí hlavou. „Pro dopravní podniky není částka 700 tisíc korun ročně vzhledem k jejich rozpočtu žádná významná úspora, ale cestujících se nepříjemně dotkne,“ míní Chovanec. S mírnou nadsázkou navrhuje, aby uspořenou částku PMDP alespoň věnovaly na slušné vychování řidičů. „Občas vidím, jak cestující přebíhá z tramvaje na trolejbus, který však těsně před ním ujede. Takže hlavně aby fungovalo, že řidič zastaví každému, kdo si mávne,“ podotkl Chovanec s tím, že PMDP by měl brát cestující především jako své zákazníky a vycházet jim vstříc.

Dopravní podniky tvrdí v analýze předložené městské radě, že kromě finační úspory (jeden rozjezd trolejbusu vyčíslily na 0,434 Kč a autobusu na 0,965 Kč) omezí opatření hluk a emise v ovzduší, zajistí cestujícícm plynulejší jízdu a zamezí zbytečnému větrání ve vozech v zimních měsících.

V současné době je v Plzni na znamení osm zastávek městské hromadné dopravy.
Více na plzensky.denik.cz