LIBEREC - Plné zastávky a netrpěliví cestující, tak vypadá současná perzonální krize mezi řidiči autobusů Dopravního podniku. Komplikace povstaly náhlou vysokou nemocností i zavedením nových autobusových linek. (Zaujalo čtenáře BUSportálu)
Reklama
LIBEREC - Plné zastávky a netrpěliví cestující, tak vypadá současná perzonální krize mezi řidiči autobusů Dopravního podniku. Komplikace povstaly náhlou vysokou nemocností i zavedením nových autobusových linek. (Zaujalo čtenáře BUSportálu)
liberecky.denik.cz - 6.9.2007 - „Autobusy vynechávají spoje, které jsou zapsané v jízdních řádech. Nejprve jsem čekala na linku číslo 12 v Pavlovicích, a tři spoje nejely vůbec. To samé se opakovalo i směrem z města,“ uvedla jedna z nespokojených cestujících. Stížností ale stále přibývá. Na vynechané spoje si stěžují i obyvatelé Kunratic či Králova Háje.

K omezením dochází již od pondělí, cestující však dosud nebyli informováni. Ti šťastnější se dozvídají o podstatě potíží od samotných řidičů.

„Vzniklo to nečekaně a proto jsme nestihli cestující informovat. V současnosti povoláváme řidiče z dovolených, do příštího týdne by se mělo opět jezdit v běžném režimu,“ uvedl ředitel Dopravního podniku města Liberec Jiří Veselka. Dále přislíbil, že o informovanost cestujících bude postaráno.

Dopravní podnik hlásí nedostatek řidičů autobusů již dlouhodobě. „Zájem uchazečů o práci směřuje jinam, například k řízení nákladního automobilu nebo stavebnictví,“ informovala ředitelka libereckého Úřadu práce, Kateřina Sadílková. V současnosti Úřad práce registruje devatenáct uchazečů, kteří splňují potřebnou kvalifikaci, zájem o řízení autobusů je však minimální.

„Hlavním důvodem sníženého zájmu je mimořádná zodpovědnost za přepravované osoby,“ vysvětlovala Kateřina Sadílková. Do motivace uchazečů se také promítá finanční ohodnocení, které nespatřují úměrné této zodpovědnosti . Nejnovější statistiky pak uvádějí, že v Libereckém kraji se pohybuje průměrná hrubá mzda kolem 20 tisíc korun.

Podle oficiálních materialů libereckého Úřadu práce shání Dopravní podnik města Liberec devět řidičů autobusů. Uchazečům stačí řidičský průkaz skupiny B, tedy na osobní automobil a osvědčení na řízení nákladního automobilu. Dopravní podnik pak slibuje rozšíření i na přepravu osob.

Nedostatek řidičů pro městskou hromadnou dopravu hlásí také druhý liberecký dopravce ČSAD Liberec. Na rozdíl od autobusů podobná krize nehrozí v případě řidičů a řidiček tramvají.

Martina Machová
Našli jste na http://liberecky.denik.cz/zpravy_region/0906-autobusy.html