Bilanční úvodník k 16 miliónům otevřených stran BUSportálu.

Co se povedlo v poslední době, úvaha o tom, zda komerční je pozitivní nebo negativní přívlastek a jak se BUSportálu (ne)dotkla krize.
Co se povedlo v poslední době, úvaha o tom, zda komerční je pozitivní nebo negativní přívlastek a jak se BUSportálu (ne)dotkla krize.
Kdesi jsem na webu zachytila formulaci - " ... BUSportál, to je ale komerční web ..." . Troufám si říci, že je BUSportál opravdu jediný plně profesionální web, věnovaný autobusům a autobusové dopravě a možná nejen té. Pokud nepočítám webové strany ČD jako produkt typu firemní web, pak nevím ani o železničním plně profesionálním webu. Profesionálním v tom smyslu, že má svého zaměstnance, který to nedělá po večerech jako hobby, ale celodenně na plný úvazek a který se musí webem uživit. Protože je web živ především z reklamy, samozřejmě je na BUSportálu reklamy více než na webech nevýdělečných. BUSportál se za reklamu nestydí, naopak jsme na ni pyšní. Jak uvádíme na jednom z vlastních bannerů, je na BUSportálu opravdu "dobrá společnost". Tím, že reklamu získáváme současně s informacemi a pouze k tématu webu, dává ve výsledku webu styl. Něco na té reklamě bude, když si vzpomenu na už úsměvnou záležitost, kdy konkurenční web reklamu z BUSportálu kradl bez vědomí inzerenta - samozřejmě ji uveřejnil bezplatně a vzbuzoval zdání obchodního partnerství. Takže děkujeme inzerentům za důvěru a spolupráci, která je už mnohaletá a nezměnila se ani v době pro výrobce automobilů a dopravu obecně těžké. Naplno se tak projevila síla internetu jako široce dostupného média a potvrdil se vyvážený poměr cena/výkon. Pozorný čtenář zaznamenal kromě stálých i nové bannery.

Partnerem, který nás potěšil letos opravdu maximálně, je největší světový autobusový veletrh BUSWORLD v Belgii. Mít takového zákazníka je velká čest a uznání pro naši práci. Pohled na BUSportál mezi reprezentací světových médií BUSWORLD: Our prefered mediapartners i jako reprezentanta České republiky je obrovským impulsem.

Potěšitelná pro BUSportál je i formulace "BUSportal will be at the UITP Vienna 2009 Trade Press" včetně možnosti umístit na výstavě ve Vídni propagační materiály k webu a osobně se zúčastnit se statutem odborného novináře. Dalším důkazem toho, že právě takto úzce profilovaný web z malé země se může uplatnit v celosvětovém měřítku, je už velmi nadstandardní mediální spolupráce s projektem vodíkové autobusové flotily HYFleet:CUTE, která vyústila v osobní pozvání redakce na závěrečnou konferenci s přehlídkou vodíkových autobusů v Hamburgu.

Ale vraťme se domů. Prestižní pro BUSportál jsou dotazy ostatních médií k tématice, které se věnujeme a publikování materiálů z BUSPortálu nebo specielně připravených (Dopravák, Dopravní noviny, Doprava a silnice). Citace názoru redakce se už pravidelně objevují v MFD, odpovídali jsme Respektu a poskytli podklady pro pořad Retro ČT.

A ještě něco velmi zavazujícího BUSportál čeká. Na požádání Zdeňka Říhy z ČVUT v rámci výstavy Vize pro dopravu v Praze BUSportál připravuje spolu se svými partnery autobusový pohled na moderní způsob dopravy alias BRT, metrobus či Autobusy s vysokou úrovní služeb. To v rámci doprovodného programu 28.5.2009.

BUSportál není jen mechanické uveřejňování tiskových zpráv, kterých dostáváme z celého světa velmi mnoho. Snažíme se přinášet vlastní pohledy na věc, získávat názory ostatních, řešit dotazy a také tématiku zpopularizovat zajímavostmi. To je umožněno obrovským potenciálem nadšených spolupracovníků, kteří nezištně BUSportál zásobují. Odměnou jim je zpravidla jen poděkování a to, že svoje materiály dříve či později na BUSportálu mohou vidět. Jsou to jak studenti, tak dopravní profesionálové včetně řidičů, fanoušci a dokonce se v poslední době přidává skupina, která zaslouží obzvláštní uznání. Kouzlu internetu přicházejí na chuť i pamětníci. Jedna citace - " ... jsem už v důchodu. Od té doby, co jsem objevil BUSportál, si ho pouštím večer místo televize a odhlásil jsem časopisy ..."

Možná čekáte na něco, co se nedaří. Také by se našlo, ale není to podstatné. Důležité a podstatné je mít radost ze života, který přináší stále něco nového. Přeju nám všem k tomu hlavně zdraví. Když budeme zdraví, dokážeme mnoho. Někdy na viděnou - v Lešanech nebo na ČVUT v květnu a pak třeba někde jinde.
Dagmar Braunová

Jubilejní sezóna RTO Klubu. 23.5.2009 podesáté na celostátní sraz do Lešan.
BUSportál zve 28.5.2009 na program na téma 'Jiné možnosti dopravy v Praze'.