Autokarem roku ve Španělsku je Mercedes-Benz Travego Edition 1

Úspěch německého autokaru v zemi s dlouhodobou karosářskou tradicí. Podrobnosti k novému Travegu.
Úspěch německého autokaru v zemi s dlouhodobou karosářskou tradicí. Podrobnosti k novému Travegu.
Madrid/Stuttgart – Mercedes-Benz Travego Edition 1 získal španělský titul “Coach of the Year 2012”. Alberto Fermoso, ředitel prodeje autobusů Mercedes-Benz pro Španělsko, převzal toto ocenění v Madridu, a to z rukou Rafaela Barbadilla, prezidenta španělského svazu dopravců Asintra. Nejlepší nová užitková vozidla vybírá porota složená z odborníků a zástupců z oblasti přepravnictví pro odborné časopisy Viajeros a Transporte 3 (nakladatelství Editec) již od roku 1998.
Travego Edition 1 je první zájezdový autobus, který již dnes splňuje emisní normu Euro VI platnou od roku 2014. Ve vozidle byly použity nové motory BlueEfficiency Power, nová převodovka s novým řazením, vylepšená, ergonomicky vybavená kabina řidiče a nové bezpečnostní prvky. Motor Mercedes-Benz s vysokým točivým momentem nové generace motorů BlueEfficiency Power je stojící řadový šestiválec z nové konstrukční řady OM 471. Se zdvihovým objemem 12,8 l poskytuje 350 kW (476 HP) při 1 800 otáčkách za minutu. Vysoký maximální točivý moment činí 2 300 Nm při 1 100 otáčkách za minutu. Tyto hodnoty a výkonová charakteristika nového hnacího ústrojí zajišťují suverénní jízdní výkon. Motor disponuje jedinečným systémem vstřikování Common-Rail se zesílením tlaku (X-PULSE). Ten přináší přesné vstřikování paliva se selektivní kontrolou válců, vysoký vstřikovací tlak až 2 100 barů a volně modulovatelné vstřikování. Toto je předpokladem nízké spotřeby pohonných hmot, nízkých emisí výfukových plynů a tichého chodu motoru. Další přednosti vyplývají z účinné třístupňové motorové brzdy a asymetrického turbodmychadla. I přes recirkulaci výfukových plynů zajišťuje rychlou odezvu na pohyby plynového pedálu ve prospěch agilního chování za jízdy. Charakteristika točivého momentu nového hnacího ústrojí umožňuje neobvykle nízké a úsporné otáčky.
Velice přísná ustanovení budoucího emisního limitu Euro VI pro emise oxidu dusíku (NOX) jsou obecně v rozporu s požadavky na další snižování emisí částic a nižší spotřebu pohonných hmot. Mercedes-Benz vyřešil tento konflikt novou jedinečnou technikou vstřikování X-PULSE a nákladným čištěním výfukových plynů. K tomuto účelu se mnohokrát osvědčená technologie BlueTec kombinuje s technikou SCR a vstřikováním AdBlue s recirkulací výfukových plynů a filtrem částic. Splnění normy Euro VI ve vozidle Travego Edition 1 znamená ve svém důsledku další snížení emisí výfukových plynů bez obávaného zvýšení spotřeby pohonných hmot. Současně klesá spotřeba AdBlue přibližně o 40 procent.
Pro optimální rozdělení zatížení vývojáři přeložili palivovou nádrž výměnou za baterie před přední nápravu a současně dále snížili hmotnost vozidla i optimalizací sériových komponent (např. okenních skel a klimatizace). Tak bylo splněno důležité zadání: Autobusy splňující emisní limit Euro VI nesmí vykazovat žádná omezení kapacity přepravovaných osob i zavazadel v porovnání s dosavadními modely stupně Euro V.
Ergonomicky optimalizované pracoviště řidiče má ovládací páku pro obsluhu řazení na sloupku řízení - to je jednou z nejvýraznějších změn pracoviště řidiče. Kromě toho však realizovali vývojáři celou řadu dalších nápadů směřujících k optimalizaci ergonomie, vytvořili například novou přístrojovou desku. Použitím piktogramů a strukturovaného menu na novém multifunkčním volantu se výrazně zjednodušila navigace různých funkcí a indikací.
Regulace zapalování a start/stop motoru probíhá pomocí dvoustupňového tlačítka. Vypínače v kabině řidiče mají nové uspořádání podle svých funkcí. Jejich počet se díky vícenásobnému obsazení výrazně snížil. Na místě původní řadicí páky-joysticku je v autobuse Travego Edition 1 otevřená přihrádka.
Jako první autobus nabízí Travego Edition 1 ve zvláštní výbavě volitelně funkci Attention Assist. Ta registruje parametry, jako jsou úhel natočení volantu, rychlost, podélné a příčné zrychlení, doba jízdy, obslužné signály a výměna řidičů. Z korelace těchto dat posuzuje Attention Assist kondici řidiče. Pokud údaje nasvědčují nekoncentrovanosti a únavě, objeví se jako upozornění na nutnou přestávku na displeji symbol šálku s kávou.
TZ Daimler

Autokarem roku ve Španělsku je Mercedes-Benz Travego Edition 1
BUSWORLD 2011 Kortrijk, Belgie. Foto BUSportál.