Autobusy Tedom se vyvážejí hlavně na Slovensko a do Bulharska
BUSportál: Titulní strana bulharského časopisu Autobusy a mikrobusy. Rozsáhlý článek o TEDOMu je uvnitř.

Tedom letos prodá 50 nízkopodlažních autobusů, což je jednou tolik než v minulém roce, kdy se v Třebíči s jejich výrobou začalo.
Tedom letos prodá 50 nízkopodlažních autobusů, což je jednou tolik než v minulém roce, kdy se v Třebíči s jejich výrobou začalo.
(čtk) Nové městské autobusy z třebíčského závodu Tedom se zatím prodávají hlavně v zahraničí. Největší počet vozů koupily dopravní podniky na Slovensku a v Bulharsku. Divize Bus byla v posledních měsících rozšířena o 25 pracovníků a nyní zaměstnává 110 lidí. "Prodej stoupá navzdory současné krizi automobilového průmyslu. Závod je již vyprodán do poloviny příštího roku," přiblížil Vlado Murár z TEDOMu.

Na začátku letošního roku dodal Tedom 19 městských autobusů do Košic, čtyři vozy byly v létě uvedeny do provozu v Bardějově. V Bulharsku jezdí od jara devět autobusů Tedom v Sofii, 12 autobusů právě směřuje do Burgasu. "Další zakázky jsou podepsány nebo jsou těsně před podpisem," dodal Vlado Murár. Například deset autobusů bude dodáno do bulharské Varny a dvojnásobný počet do Bratislavy.

Tedom produkuje hlavně na autobusy poháněné stlačeným zemním plynem (CNG), ty se na jeho celkové produkci podílejí 90 procenty. Podle Vlado Murára mají ve srovnání s naftovým pohonem velmi nízké emise výfukových plynů, tišší chod a jejich provoz vyjde levněji. V Česku je zatím provoz autobusů na CNG v městské dopravě limitován nízkým počtem čerpacích stanic, podotkl.

"Ale i zde se blýská na lepší časy," míní Vlado Murár. Plynové autobusy se podle něj brzo objeví i v Praze a Brně a zřejmě také v dalších městech. Tedom dodá tři plynové autobusy do Třebíče, v hromadné městské dopravě tam budou jezdit od příštího jara. Předcházet tomu bude vybudování plnicí stanice na CNG.

Závod v třebíčské průmyslové zóně stál kolem 160 milionů korun, dokončen byl před dvěma lety. Výroba autobusů začala v prvním loňském čtvrtletí. Skupina firem Tedom zaměstnává celkem přes 700 lidí. Firmy se zabývají hlavně výrobou kogeneračních jednotek, teplárenstvím a provozováním zařízení na kombinovanou výrobu tepla a elektřiny.