Autobusy a nákladní auta jsou pro humanitární účely osvobozena od dálničních poplatků a mýta
Osobní i nákladní vozidla a autobusy jsou osvobozeny od dálničních poplatků a mýta po dobu nouzového stavu pro humanitární účely v souvislosti s válkou na Ukrajině. Foto autobusyukrajine.cz

Ministerstvo dopravy se rozhodlo podpořit aktivity dopravců při pomoci a záchraně obyvatel Ukrajiny a dočasně odpouští placení poplatků za využití dálniční sítě a silnic I. tříd.
Reklama
Ministerstvo dopravy se rozhodlo podpořit aktivity dopravců při pomoci a záchraně obyvatel Ukrajiny a dočasně odpouští placení poplatků za využití dálniční sítě a silnic I. tříd.
Osobní i nákladní vozidla a autobusy jsou osvobozeny od dálničních poplatků a mýta po dobu nouzového stavu pro humanitární účely v souvislosti s válkou na Ukrajině. U vozidel nad 3,5 tuny dopravce pouze on-line vyplní formulář a pokud má palubní jednotku OBU, zavolá před cestou na infolinku správce mýtného systému.

Naši občané se ve velkém zapojují do pomoci Ukrajincům. Chceme jim i tímto vyjádřit poděkování a zároveň tyto aktivity co nejvíce podpořit. Odpuštění mýta dopravcům a dálničního poplatku lidem, kteří se do přepravy humanitární pomoci zapojí, umožní, aby maximum jejich peněz skutečně šlo na humanitární účely,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.
 
Odpuštění dálničních poplatků se týká i osobních vozidel s ukrajinskou poznávací značkou, která po dobu nouzového stavu využijí síť zpoplatněných dálnic na cestě do bezpečí před válečným konfliktem.
 
Dopravci a řidiči nákladních vozidel a autobusů nad 3,5 tuny svou každou humanitární cestu jen on-line nahlásí. Před samotnou cestou vyplní tabulku dostupnou na webu www.mytocz.eu a následně zašlou na mail ua@czechtoll.cz, kde jim obratem přijde potvrzující e-mail. Detailní postup naleznou řidiči humanitárních jízd na stránce: https://mytocz.eu/cs/Hum_UA.  

Řidiči osobních automobilů do 3,5 tuny nemusejí humanitární cestu předem hlásit.
 
K osvobození od dálničních poplatků a placení mýtného se rozhodlo Ministerstvo dopravy na základě stávající situace, kdy pro ochranu obyvatel Ukrajiny a jejich záchranu je využívána zpoplatněná sít dálnic a silnic I. třídy. Tím jsou naplněny materiální podmínky obsažené v zákoně o pozemních komunikacích (č. 13/1997 Sb., § 20a písm. l).
 
Uvedené znamená, že užití zpoplatněné pozemní komunikace silničním motorovým vozidlem zajišťujícím humanitární pomoc zpoplatnění v dané situaci dočasně nepodléhá. Týká se jak systému časového zpoplatnění, tak zpoplatnění výkonového prostřednictvím mýtného systému. Ministerstvo dopravy o tomto svém rozhodnutí informovala jak Policii ČR, tak Celní správu.