Arriva Group získala novou smlouvu v Nizozemsku za 300 milionů eur
Elektrické VDL Citea provozuje Arriva v Nizozemsku od roku 2016. Na konci roku 2022 objednala od VDL Bus & Coach 64 Citea nové generace pro provoz v provincii Severní Brabantsko, kde má být veřejná doprava do roku 2030 bez emisí. S novou koncesí v Twente-ZHO přijede dalších 100 bezemisních autobusů. Foto VDL Bus & Coach

Koncese Twente-ZHO pro autobusovou i železniční dopravu ve východní části Nizozemska v provincii Overijssel posílí pozici největšího soukromého regionálního autobusového a vlakového dopravce v zemi. Do regionu přijede více než 100 bezemisních autobusů.

Koncese Twente-ZHO pro autobusovou i železniční dopravu ve východní části Nizozemska v provincii Overijssel posílí pozici největšího soukromého regionálního autobusového a vlakového dopravce v zemi. Do regionu přijede více než 100 bezemisních autobusů.

Arriva Group získala na základě výběrového řízení smlouvu na čtyři roky s opcí na prodloužení o další rok, až do roku 2028. Služby mají začít fungovat v prosinci tohoto roku.

Pro obsluhu cestujících v regionu bude Arriva provozovat více než 100 nových autobusů s nulovými emisemi, což představuje velký pokrok ve snížení emisí CO2, a přibližně devět vlaků na trase Zutphen-Hengelo-Oldenzaal ze svého stávajícího vozového parku. Do Arrivy také nastoupí 450 nových zaměstnanců.

Arriva ve své nabídce uspěla, "protože bude mít holistický pohled na dopravní infrastrukturu v celém regionu a plánuje zavést změny v jízdních řádech, aby zajistila rychlejší jízdní doby na meziměstských spojích a zaměří se na lepší dostupnost pro seniory a handicapované osoby, kteří jsou odkázáni na veřejnou dopravu." Pro zvýšení atraktivity veřejné dopravy má také v plánu zlepšovat přestupy mezi autobusy a vlaky a propojení veřejné dopravy s cyklistickými trasami.

Anne Hettinga, výkonný ředitel Arriva Nizozemsko a člen představenstva Arriva Group, uvedl „Máme ambici rozšířit působení Arrivy v Nizozemsku a zlepšit přístup k veřejné dopravě pro cestující, abychom motivovali lidi vystoupit z aut a využívat naše služby. Podpora přechodu na veřejnou dopravu je jedním z nejrychlejších způsobů snížení emisí z dopravy a důležitým krokem v péči o naši planetu. Těšíme se, že budeme i nadále dělat veřejnou dopravu pro komunity v Twente stále atraktivnější.“

Díky nové koncesi Twente-ZHO se propojí další koncesní oblasti Arrivy na východě Nizozemska, Vechtdallines a Achterhoek-Rivierenland.

Arriva chce být v roce 2027 CO2 neutrální, především využíváním alternativ k fosilním palivům.  V říjnu 2022 například oznámila nákup 64 plně elektrických autobusů VDL Citea, které budou jezdit v Tilburgu a Udenu v Severním Brabantsku na jihu Nizozemska.