3. ročník konference Dopravní obslužnost měst a krajů 2013

proběhne 6.3.2013 v Praze.
proběhne 6.3.2013 v Praze.
Konference Dopravní obslužnost měst a krajů 2013 by měla posloužit mimo jiné ke sdílení zkušeností v oblasti dopravního plánování, řešení otázek budoucnosti konkurence v drážní dopravě v regionech i v rámci ČR jako celku a k naznačení vizí a koncepcí rozvoje veřejné dopravy na všech úrovních od obcí až po úroveň národní.
Zákon 194/2010 Sb. o veřejných službách v přepravě cestujících a o změně dalších zákonů, který implementoval nařízení Evropského parlamentu a Rady, definuje dopravní obslužnost, upravuje standardy kvality veřejné dopravy, nabídková řízení a další důležité parametry, které pomáhají zvýšit kvalitu a efektivitu poskytování veřejné dopravy. Podle tohoto zákona musí do 1.1.2012 kraje a Ministerstvo dopravy vypracovat plány dopravní obslužnosti území. Ty jsou přitom svým rozsahem a obsahem velice různorodé - některé kraje se snaží naplnit literu zákona v minimální formě, v jiných byl plán dopravní obslužnosti chápán jako příležitost pro vytvoření dlouhodobější koncepce veřejné dopravy na svém území. Dalším důležitým aspektem je spolupráce jednotlivých krajů, jejichž odbavovací a někdy i dopravní systémy nejsou často kompatibilní a nedoplňují se. Podstatnou otázkou, kterou se bude konference zabývat, je také konkurence v poskytování autobusové dopravy.
Otázky, na které se bude konference snažit odpovědět:
  • Jak nastavit hierarchii sítě veřejné dopravy, aby jednotlivé složky byly pro uživatele co nejatraktivnější a kraje mohly vysoutěžit co nejlepší podmínky?
  • Jaké zvolit standardy dopravní obslužnosti pro města a obce různých velikostí, aby nejen vyhověly obecnému zákonu, ale také vnesly systémový přístup do dopravního plánování kraje?
  • Jaká data by měla být shromažďována, aby přepravní výkony byly skrze dopravce účinně monitorovány?
  • Jak naplnit záměr zákona o transparentní spolupráci územních celků i vztahu k veřejnosti?
  • Jak zvýšit konkurenci a kvalitu osobní kolejové a linkové dopravy?
  • Jak vypsat nabídkové řízení a jak v něm uspět?
Podrobnosti, aktualizovaný program a registrace