Značka Scania vykazuje na českém trhu vysokou dynamiku.
Španělský Beulas Aura a dva Irizary - PB a Intercentury, vše na bázi Scania. V barvách českých dopravců.

Hlavní objem tvoří samozřejmě nákladní vozy, společnost dodala loni na český trh také 3 linkové autobusy, 8 luxusních zájezdových autobusů a 19 autobusových podvozků
Hlavní objem tvoří samozřejmě nákladní vozy, společnost dodala loni na český trh také 3 linkové autobusy, 8 luxusních zájezdových autobusů a 19 autobusových podvozků
Praha, 15. ledna 2007 - V roce 2006 se stala Scania nejrychleji rostoucí značkou na českém trhu v segmentu velkých užitkových vozidel. V kategorii vozidel nad 18 tun vykázala meziroční nárůst v počtu registrovaných vozidel ve výši 39 %. Trh samotný vzrostl celkem o 14 %. Scania CZ dosáhla v loňském roce obratu ve výši 3,484 mld. Kč.

Švédská automobilka zaregistrovala v loňském roce v ČR celkem 1070 vozidel, což představuje 17,1 % podíl a vyneslo ji na druhé místo na trhu v kategorii vozidel nad 18 tun. Oproti loňskému roku se podíl značky Scania na českém trhu zvýšil o 3 %. Scania vykázala v porovnání s konkurencí nejvyšší růst v počtu prodaných vozidel – celkový nárůst činil 39 %.

Scania CZ dosáhla v roce 2006 obratu ve výši 3,484 mld. Kč. Ve srovnání s loňským rokem to představuje celkový nárůst o 28 %.

Trh s nejtěžšími nákladními vozidly celkově vzrostl z 5472 na 6259 registrovaných vozidel (nezahrnuje kategorii nezařazená vozidla), což představuje nárůst o 14 %. Způsobily to zejména zvyšující se požadavky na přepravní kapacity doprovázené vysokým ekonomickým růstem České republiky, resp. celé Evropy.

Růst trhu s nákladními vozidly také značně ovlivnily dva nové předpisy – od května 2006 se mohou registrovat vozidla pouze s digitálním tachografem a od října 2006 vstoupila v platnost směrnice registrace vozidel s motorem splňujícím normu EURO 4.

„Během loňského roku jsme zaznamenali dvě výrazné vlny objednávek, kdy se zákazníci zásobili před vstupem těchto povinností v platnost,“ potvrzuje obchodní ředitel Scania CZ Marián Černoch a dodává: “Zájem o obnovu vozového parku také pozitivně ovlivnil fakt, že vozidla splňující vyšší ekologické normy mohou dosáhnout výrazných finančních úlev – především v západních zemích se jedná o výhodnější sazby silničních daní a mýtného.“

Nejprodávanějším modelem byl tahač Scania R 420 4x2. Zákazníkům byly v loňském roce dodány 3 linkové autobusy, 8 luxusních zájezdových autobusů, 19 autobusových podvozků a 329 použitých vozidel.

Z TZ Scania Czech Republic s.r.o.