Začínají platit nové jízdní řády. (Filip Drápal pro BUSportál.)
Začínají platit nové jízdní řády. (Filip Drápal pro BUSportál.)
REGIONÁLNÍ DOPRAVA

Kladensko

Dosavadní linky Kladenské integrované dopravy (KLID) jsou nově očíslovány přidáním písmene příslušné oblasti (A,B,C) před stávající číslo linky. Takové číslování linek bude postupně zavedeno v připravované Středočeské integrované dopravě (SID). Tarifní zóny KLID na území Prahy a Rakovníka jsou přečíslovány. Zrušením většiny dálkových víkendových linek ČSAD BUS Kladno je také téměř zrušen provoz o víkendu na lince 220055 Kladno – Praha. Výraznějších změn v městské dopravě Kladno doznaly linky 3 a 15. Část jejich spojů byla zkrácena o úsek V. Lanny – Hřbitovy. Naopak část spojů linky 3 je prodloužena ze Hřbitovů na Autobusové nádraží. Na lince KLID č. A33 (Kladno – Unhošť přes Horní Bezděkov) je zaveden víkendový provoz třemi páry spojů. Mezi Prahou a Slaným (linka 220101 ČSAD Slaný) jsou zavedeny nové odpolední a večerní spoje v pracovní dny.

Rakovnicko

Regionální linky bez výrazných změn, mírně je posílena doprava mezi Prahou a Rakovníkem v pracovní dny na linkách společnosti ANEXIA. Nová linka 310790 Rakovník - Jesenice dopravce ANEXIA nahradila zrušenou linku 310815, kterou provozoval Václav Lexa – LEXTRANS.

Berounsko

Rozšíření Integrované dopravy Berounska (IDB) o linky dopravce PROBO TRANS BEROUN mezi Berounem a Prahou (linky 210011, 210019, 210021, 210119). Tím vznikají nové tarifní zóny IDB č. 19 až 21. Dopravce Zdeněk Fedorka – FEDOS značně redukuje obě linky Zdice - Praha zejména v pracovní dny. Naopak výrazně posílena je doprava na linkách PROBO TRANS BEROUN v okolí Hostomic. Zavedeny jsou také víkendové spoje z Hostomic do Zdic a Dobříše. Městská doprava v Hořovicích je rozšířena o nový večerní spoj v pracovní dny.

Příbramsko

Dopravce Connex Příbram ruší linku 300020 Příbram – Hvožďany a její spoje převádí na stávající linku 300010. Všechny linky dopravce Connex Příbram do Prahy jsou prodlouženy do terminálu Na Knížecí i na příjezdu. Zrušení dalších spojů v pracovní dny na lince 300501 Příbram - Praha dopravce Connex Příbram. Naopak dopravce BOSÁK zavádí nové večerní spoje na souběžné lince 303501. Provoz městské dopravy v Příbrami je zachován v nezměněném rozsahu.

Benešovsko

Přečíslování tarifních zón na jediné lince IDS Benešovska 200001 Benešov - Vlašim (dopravce ČSAD Benešov). Na mnoha linkách tohoto dopravce došlo pouze k drobným časovým posunům jednotlivých spojů.

Kutnohorsko

Změny v IDS okresu Kutná Hora (dopravce Connex Východní Čechy): rozšíření provozu na lince F16 v pracovní dny mezi Kutnou Horou a Kolínem, převedení víkendových spojů linky F54 (Čáslav - Bílé Podolí) na linku F47, čímž jsou tyto spoje prodlouženy do Semtěše a Svobodné Vsi, linka F77 z Třemošnice je v Praze zkrácena na Černý Most, na tuto linku také převedeny spoje Praha - Kolín, TPCA, linka F78 z Hlinska do Prahy je zkrácena do trasy Hlinsko – Kolín.

Kolínsko

Několik nových školních spojů (Vítězov – Velim, Zásmuky – Červený Hrádek, Kolín – Svatý Mikuláš). Kromě drobných časových posunů jednotlivých spojů se linky doprave Okresní autobusová doprava obešly bez větších změn.

Nymbursko

Časové posuny mnoha spojů navazujících na vlaky ČD kvůli posunům vlaků na tratích 011 a 231. Linka 270250 dopravce ČSAP je v Poděbradech zkrácena o úsek Škola - Žel.st.

Mladoboleslavsko

Část linek dopravce TRANSCENTRUM ukončených v Mnichově Hradišti je prodloužena do zastávek Haškov a U nadjezdu. Některé spoje téhož dopravce na linkách do Prahy jsou nově ukončeny na Nádraží Holešovice. Část odpoledních spojů regionálních linek z Mladé Boleslavi nezastavuje v zastávce Mladá Boleslav, U Sportu. Na lince 260702 Mladá Boleslav – Rumburk dopravce DP Mladá Boleslav je pozastaven provoz. Spoje Mladá Boleslav - Luštěnice na lince 270970 dopravce ČSAP jsou prodlouženy do nové zastávky Luštěnice, Sluneční. Zrušeny 3 páry spojů Semily - Mladá Boleslav na lince 670037 dopravce ČSAD Semily. Městská doprava v Mladé Boleslavi prochází zásadními změnami, které mají za cíl zjednodušit systém linkového vedení a mírně posílit provoz v pracovní dny. Zrušeny jsou linky 13, 19 a 69. Zřízeno je mnoho nových zastávek a několik zastávek je přejmenováno. Hokejová linka 12 přejmenována na "H". Na některých linkách je zaveden pravidelný interval.

Mělnicko

Nová školní linka 250531 Všetaty - Ovčáry – Všetaty dopravce ČSAD Střední Čechy, na kterou je převedeno několik upravených spojů z linky 250525. Většími změnami prošly linky dopravce Kokořínský SOK v okolí Mšena: linka 250604 již nejede do Brandýsa n.L., ale do Mělnického Vtelna a Byšic, linka 250606 Nosálov - Katusice jede nově také do Bezdědic. Obě linky městské dopravy v Mělníku (dopravce Bohumil Černý) postihlo mírné omezení provozu celotýdenně.
DÁLKOVÁ DOPRAVA

Trasa Praha – Plzeň

Dopravce Vratislav Štáhlich zavádí novou linku 440804 Železná Ruda - Praha, kam převádí značnou část spojů linky 440803 Plzeň - Praha. Tyto spoje jsou prodlouženy do trasy Klatovy - Plzeň - Praha. Zároveň dochází k mírnému navýšení počtu spojů. Výraznější rušení spojů v pracovní dny dopoledne a odpoledne na linkách dopravce ČSAD Autobusy Plzeň. Naopak dopravce Student Agency posiluje víkendový provoz o několik nových spojů.

Trasa Praha – Karlovy Vary

Zrušení několika spojů celotýdenně na lince 480310 dopravce Autobusy Karlovy Vary. Čerstvá linka 421600 Karlovy Vary – Praha – Brno dopravce Asiana již pojede jen v pondělí. Některé víkendové spoje ruší také dopravci ČSAD BUS Kladno a Dopravní podnik Karlovy Vary.

Trasa Praha – Liberec

Další omezení linky 540001 dopravce ČSAD Liberec zrušením jednoho páru spojů v pracovní dny. Dopravce Student Agency významně rozšiřuje nabídku spojů zejména v pracovní dny. Linka dopravce HOTLINER beze změn. Na lince 721320 dopravce Hofmann GmbH. Přibylo mezi Prahou a Libercem několik nových zastávek.

Trasa Praha – Krkonoše

Nové spoje na linkách dopravce ČSAD Semily do Hořic, Jilemnice a Harrachova. Velké změny na linkách dopravce OSNADO: linka 690270 jede nově také na Pomezní Boudy, na lince 690290 Špindlerův Mlýn – Praha ubylo několik spojů, které jsou nahrazeny posílenými linkami dopravce KAD do Špindlerova Mlýna. Linka Praha – Rokytnice nad Jizerou dopravce ČSAD Střední Čechy je mírně posílena v sobotu, část zimních spojů téhož dopravce z Prahy do Pomezních Bud jede pouze o jarních prázdninách.

Trasa Praha – Brno

Žádné linky na této trase nedoznaly větších změn.

Ostatní dálkové trasy z Prahy

Zrušena je letní prázdninová linka 136441 Praha – Milevsko dopravce PROBO TRANS BEROUN. Omezena je také víkendová linka 137447 Praha – Vimperk dopravce Zdeňka Vastla. Více spojů v pracovní dny vyjede na linky 370004 Strakonice – Praha (ČSAD STTRANS), 480100 Kraslice – Praha (Autobusy Karlovy Vary), 400321 Domažlice – Praha (ČSAD Autobusy Plzeň), 560001 Žatec – Praha (BUSMAT) a na linkách mezi Prahou a Znojmem (183105 a 830800). Víkendového posílení se dočkají linky 820215 Luhačovice – Praha (ČSAD Vsetín) či 195101 Praha – Jeseník (ČSAD Ústí nad Orlicí). Méně spojů v pracovní dny přinášejí prosincové změny na linky 610130 mezi Prahou a Hradcem Králové (Connex Východní Čechy) a také na linky dopravce ZDAR mezi Prahou a Bystřicí nad Pernštejnem. Většina dálkových linek dopravce ČSAD BUS Kladno (Praha – Aš, Praha – Mariánské Lázně, Kladno – Přerov, Praha – Třebíč) jede nově jen o letních prázdninách. Náhradou na trase Praha – Třebíč jsou nové spoje na lince 790170 dopravce TREDOS. Linka dopravce FTL mezi Prahou - Prostějovem již pojede jen ve vybrané pracovní dny.
Filip Drápal (bus.zastavka.net)