Postup společnosti ČSAD SVT Praha, s.r.o. v návaznosti na dopis ČNB.
Postup společnosti ČSAD SVT Praha, s.r.o. v návaznosti na dopis ČNB.
Postup společnosti ČSAD SVT Praha, s.r.o. v návaznosti na dopis ČNB č.j.: 2011/16667/320
Citovaný dopis (viz příloha č. 1) reaguje na změnu zákona č. 284/2009 Sb., o platebním styku. Aktualizované znění zákona omezuje dřívější definici elektronických peněz v §§ 3 a 4 těmito ustanoveními:

§ 4 Elektronické peníze

...
(2) Elektronickými penězi není peněžní hodnota, která nemůže být použita k provedení jiné platební transakce než platební transakce uvedené v § 3 odst. 3 písm. c) bodě 4 nebo v § 3 odst. 3 písm. d) bodě 7.

§ 3 Platební služba

(3) Platební službou není
c) vydávání
4. platebních prostředků, které slouží pouze k zaplacení zboží nebo služeb v prostorách využívaných vydavatelem platebního prostředku nebo zboží nebo služeb úzce vymezenému okruhu dodavatelů anebo k zaplacení úzce vymezeného okruhu zboží nebo služeb, ani platební transakce jimi prováděná,
d) platební transakce prováděná
7. poskytovatelem služeb elektronických komunikací prostřednictvím elektronického komunikačního zařízení, slouží-li platební transakce k zaplacení zboží nebo služby, které jsou dodány do elektronického komunikačního zařízení a budou užívány prostřednictvím elektronického komunikačního zařízení, přičemž poskytovatel služeb elektronických komunikací nejedná pouze jako zprostředkovatel platby mezi uživatelem platebních služeb a dodavatelem zboží nebo služby,

Lze předpokládat, že na základě uvedených citací naši zákazníci usoudí, že nejsou vydavateli elektronických peněz*) a že se zákon o platebním styku na jimi vydávané bezkontaktní čipové karty nevztahuje.

Clearingový systém CARDS EXCHANGE i nadále zachová všechny dosavadní postupy i užívanou terminologii, týkající se částek uložených u dopravců (či jiných vydavatelů BČK) evidovaných na takových BČK, zejména bude používat i nadále termín elektronické peníze, elektronická peněženka apod. Clearingový systém CARDS EXCHANGE bude nadále zachovávat postupy, které z legislativy o elektronických penězích pro vydavatele elektronických peněz malého rozsahu vyplývají. Nově bude doplněn i podklad pro výkaz PLT (ČNB) 40-04 za údaje sledované nebo odvoditelné z CARDS EXCHANGE.
*) Na konkrétní dotaz jednoho dopravce ze Středočeského kraje potvrdila autorka přiloženého dopisu, že dopravce není podle nového výkladu vydavatel elektronických peněz.
TI ČSAD SVT Praha s.r.o.

Změny v CARDS EXCHANGE v návaznosti na změny v oblasti elektronických peněz
Příloha č.1