Zlatá medaile pro MAN v hodnocení udržitelnosti EcoVadis

Největší světový poskytovatel hodnocení udržitelnosti udělil MAN poprvé zlatou medaili. Výrobce užitkových vozidel se zařadil mezi prvních pět procent hodnocených společností v segmentu „výroba motorových vozidel“.

Největší světový poskytovatel hodnocení udržitelnosti udělil MAN poprvé zlatou medaili. Výrobce užitkových vozidel se zařadil mezi prvních pět procent hodnocených společností v segmentu „výroba motorových vozidel“.

Nezávislá ratingová agentura EcoVadis od svého založení v roce 2007 vybudovala mezinárodní síť více než 100 000 hodnocených společností. Odborníci analyzují, jak dobře začlenily principy udržitelnosti a společenské odpovědnosti (CSR) do svých obchodních aktivit a systémů řízení – konkrétně podle odvětví, země a velikosti společnosti. MAN se hodnocení účastní od roku 2014.

Cílem EcoVadis je vytvářet spolehlivá a celosvětově uznávaná hodnocení udržitelnosti. To umožňuje společnostem dokumentovat své vlastní úsilí a využít své hodnocení při výběových řízení. Tato hodnocení jsou stále častěji požadována při nových nákupech.

MAN dosáhl v celkovém hodnocení 72 bodů ze 100, přičemž průměr odvětví v segmentu „výroba motorových vozidel“ je 45 bodů. Vysoké skóre znamenalo pro MAN místo mezi pěti procenty nejlepších ze všech 104 hodnocených společností a udělení zlaté medaile, kterou získal po bronzové medaili v roce 2021 poprvé.

EcoVadis hodnotí společnosti ve čtyřech oblastech. MAN dosáhl nejvyššího skóre v oblasti „Životní prostředí“ (80 bodů), dále „Práce a lidská práva“ (70 bodů), „Udržitelné zadávání zakázek“ (70 bodů) a „Etika“ (60 bodů). Základem pro hodnocení byla aktuální Zpráva o udržitelnosti 2021, která vychází ze zásadně revidované strategie udržitelnosti a také transparentní a komplexní reporting a sledování pokroku ve všech relevantních aspektech udržitelnosti.

Udržitelnost je základem nové firemní strategie MAN. „To nyní přináší ovoce, jak ukazuje náš skok vpřed v hodnocení EcoVadis,“ říká generální ředitel MAN Alexander Vlaskamp. "Je to pro nás pobídka k dalšímu zvýšení našeho úsilí ve všech oblastech - protože udržitelnost není výsledek, ale nepřetržitý proces. A i v obtížném tržním prostředí považujeme udržitelné jednání za předpoklad konkurenceschopnosti v budoucnu."

Úspěch v hodnocení EcoVadis umožnila zejména mezioborová spolupráce všech divizí MAN. V této cestě hodlá společnost pokračovat i v budoucnu: Po podrobném vyhodnocení silných a slabých stránek odborníků z EcoVadis plánuje MAN dále optimalizovat svá opatření v oblasti udržitelnosti.