Zkontrolujte si spojení, 9. června se mohou změnit jízdní řády
V PID k žádným větším úpravám spojů od 9. června 2024 nedochází. Velká změna ale čeká cestující od 29. června, při výstupu před zastávkou musí na řidiče zazvonit. Ilustrační foto Busportal.cz

Velká změna jízdních řádů autobusů a vlaků probíhá v celé Evropě každý rok v polovině prosince, kdy začnou platit nové na další rok. Druhou červnovou neděli mohou objednatelé a dopravci provést drobnější úpravy pro lepší návaznost spojů nebo na základě požadavků obcí a cestujících.

Velká změna jízdních řádů autobusů a vlaků probíhá v celé Evropě každý rok v polovině prosince, kdy začnou platit nové na další rok. Druhou červnovou neděli mohou objednatelé a dopravci provést drobnější úpravy pro lepší návaznost spojů nebo na základě požadavků obcí a cestujících.

Pokud se týká autobusové dopravy, žádné velké celoplošné změny se nechystají. Větší omezení spojení přijde se zavedením prázdninového provozu.

V Plzeňském kraji přibudou od 9. června nové spoje na linkách 253, 424, 561, 565 a 363. Naopak na lince 573 a 735 budou spoje omezeny kvůli nezájmu cestujících.

Koordinátor ve Zlínském kraji zavádí na Valašsku autobusovou linku 763 Rožnov pod Radhoštěm – Prostřední Bečva, Pustevny. Na Slovácku pak budou novinkou večerní víkendové spoje z Uherského Hradiště směrem na Velehrad a Buchlovice a směrem do Hluku.

Kromě drobnějších změn od neděle dojde od 1. července k zásadnímu rozšíření tarifu IREDO do Libereckého kraje a tarifu IDOL do Královéhradeckého kraje. Tarif IREDO bude nově platit do Turnova (vlakem i autobusem přes Libuň) a Semil (autobusem od Jičína a Lomnice nad Popelkou). Tarif IDOL naopak bude platit až do Jičína, a to ze směrů Turnov (vlak i autobus), Semily a Nová Paka (autobus). Stávající přesahy tarifů IREDO a IDOL v okolí Horek u Staré Paky, Jilemnice a Vrchlabí zůstanou zachovány.

Cestující dojíždějící přes hranici kraje (např. Lomnice nad Popelkou – Jičín) si tak budou moci koupit výhodnou vícedenní jízdenku a nebudou muset kupovat každý den jednotlivé jízdenky u řidiče. Ze společných zastávek (zařazených jak do IREDO, tak do IDOL) bude rovněž možné zakoupit přestupní jízdenku kamkoli v systému IREDO nebo IDOL.

Velkou proměnou projdou linky MAD Chrudim v Pardubickém kraji. Provoz autobusů bude od 9. června přizpůsoben vlakům na železniční trati Pardubice - Havlíčkův Brod. Od července pak bude v autobusech platit tarif IREDO. Cestujícím přinese toto propojení možnost využívat městské a příměstské autobusy a vlaky v Pardubickém a Královéhradeckém kraji na jednu jízdenku. Musí si ale vyměnit čipové karty. Další změnou pro cestující bude znovuzavedení platby za jízdné, to se v důvodu dopravních komplikací nyní neplatí. Arriva však nabídne možnost platit za jízdenku v městských autobusech platební kartou.  

Od neděle dochází ke změnám v jízdních řádech regionální autobusové dopravy v Moravskoslezském kraji. Kromě úprav v časových polohách spojů a změn v rozsahu omezení provozu v době školních prázdnin požadovaných cestujícími, samosprávami a zaměstnavateli, dochází také k několika důležitým změnám v linkovém vedení. Pokud využíváte linky č. 75, 258, 285, 281, 283, 344, 445, 448, 679, 864 a 885, zkontrolujte si svůj spoj.

V PID se největší změna odehraje až 29. června, kdy bude nově pro všechny autobusové zastávky (včetně trolejbusových) platit jednotné pravidlo. Když budete chtít vystoupit na zastávce, musíte upozornit řidiče stisknutím tlačítka STOP. Na zastávce musíte stát tak, aby vás řidič zřetelně viděl.

Nejrychlejší způsob, jak si spojení nalézt nebo zkontrolovat je IDOS.cz nebo jeho mobilní verze.