Je možnost vzít sebou do autobusu, který jezdí na trase Český Brod - Kozojedy psa?
Reklama
Je možnost vzít sebou do autobusu, který jezdí na trase Český Brod - Kozojedy psa?
Cestující obratem odpovídá ROPID:

Přepravné za psa se rovná ceně přestupní jízdenky pro jednotlivou jízdu podle počtu projížděných pásem. Na území hl. m. Prahy (v pásmech P a 0) činí přepravné za psa 20 Kč. Dvoupásmovou jízdenku v ceně 14 Kč lze použít k úhradě přepravného za psa v jednom nebo ve dvou navazujících vnějších pásmech nebo pro přepravu psa v kombinaci pásem 0 a 1.

Pásmová platnost (počet tarifních pásem) 2 3 4 5 6 7 8
Cena 14 Kč 20 Kč 24 Kč 30 Kč 36 Kč 42 Kč 48 Kč
Časová platnost (min.) 60 75/90 120 150 180 210 240
Podmínky přepravy
Jako zavazadlo může cestující vzít s sebou do vozidla nebo přepravního prostoru drobná zvířata (pokud tomu nebrání veterinární opatření), jsou-li zcela uzavřena ve schránách s nepropustným dnem a není-li jejich přeprava na obtíž cestujícím (zápach, hluk apod.). Pro přepravu schrán se zvířaty platí ustanovení pro přepravu zavazadel. Bez schrány lze vzít do vozidla a do přepravního prostoru pouze psa. Cestující přepravující psa bez schrány nesmí připustit ohrožení bezpečnosti jakékoli osoby a plně odpovídá za každou škodu, která z důvodu přepravy psa vznikla, a je povinen neprodleně odst2ranit každé znečištění, které pes způsobil, nebo uhradit úklid znečištěného místa. Pes musí být před vstupem do vozidla, přepravního prostoru nebo výtahu po celou dobu přepravy včetně výstupu z vozidla, přepravního prostoru nebo výtahu opatřen náhubkem tak, aby nedošlo k ohrožení cestujících nebo jiných osob, a to i v případě, že je přepravován v ne zcela uzavřené schráně, a držen na krátkém vodítku. Pes nesmí být umístěn na sedadlo. V provozu tramvají, lanové dráhy a autobusů rozhoduje o možnosti přepravy cestujícího se psem bez schrány řidič (průvodce lanové dráhy). Cestující musí řidiče uvědomit o svém úmyslu nastoupit; nastupovat smí pouze dveřmi označenými příslušným piktogramem až po udělení souhlasu řidičem. Psa umístí na přilehlé plošině, pokud řidič nebo pověřená osoba neurčí jiné místo. Pověřená osoba může přepravu psa bez schrány v odůvodněných případech odmítnout. Ve třídveřových tramvajích a v autobusech smí být přepravován nejvýše jeden pes bez schrány. V pětidveřových tramvajích mohou být přepravováni nejvýše dva psi bez schrány.
Tato omezení neplatí: nastupuje-li do vozidla nevidomá osoba s vodícím psem; nachází-li se na určeném místě jiný pes, který není vodícím psem nevidomé osoby, může řidič cestujícímu, který dříve nastoupil se psem, určit jiné místo; bere-li dva psy na určenou plošinu vozidla jeden cestující; pro psy armády a policie.