Napsal Týdeník Českých drah - ŽELEZNIČÁŘ.
Napsal Týdeník Českých drah - ŽELEZNIČÁŘ.
Počet žen pracujících v belgické dopravě, a tím i jejich podíl na celkovém stavu zaměstnanců se zvyšuje. V belgické státní železniční společnosti NMBS/SNCB stoupl od roku 1998 počet zaměstnankyň ze 1740 na přibližně tři tisíce, což představuje necelých osm procent z celkového počtu 38 tisíc zaměstnanců.

Padesát dvě ženy pracují ve funkci strojvedoucí. Z celkem 4857 belgických strojvedoucích ženy představují jen 1,05 procenta. Jako výpravčí pracuje 145 žen (4,88 % z celkového počtu výpravčích) a nejvíce žen – 1155 – je zaměstnáno v administrativních funkcích, což představuje 37,46 procenta.

V daleko menším podílu jsou ženy zařazeny ve vedoucích funkcí celého holdingu NMBS/SNCB. Mezi oblastními řediteli je jediná žena, čtyři ženy zastávají vyšší vedoucí funkci na ředitelství holdingu, tři v podniku železničního provozu NMBS/SNCB a dvě ve správě železniční infrastruktury Infrabel.

Ve vlámském dopravním podniku DeLijn pracuje sedmnáct procent žen. Nejvíce jich pracuje v profesích řidička autobusu a tramvaje, kde jejich počet stoupl od roku 1991 ze 124 (zvýšení o 3,1 %) na dnešních 813 (13,4 % celkového počtu zaměstnanců). Ženy však zastávají i dvě nejvyšší funkce ve vlámské dopravě – generální ředitelkou DeLijnu je paní Ingrid Lieten a ministryní dopravy vlámské regionální vlády je paní Kathleen van Brempt. Ženy mají i největší podíl mezi cestujícími – z téměř půl miliardy cestujících, které DeLijn vloni přepravil, byly dvě třetiny žen.

JAN SPOUSTA, Týdeník Českých drah - ŽELEZNIČÁŘ