Začíná sezona cyklobusů 2023
Cyklobus do Brd vyjíždí už 15. dubna 2023, vlek má kapacitu 27 jízdních kol. Foto Z-Group bus

V sobotu 15. dubna vyjede letos poprvé tradiční Brdský cyklobus na lince z Plzně do Příbrami a zpět. Další se přidají příští víkend.

V sobotu 15. dubna vyjede letos poprvé tradiční Brdský cyklobus na lince z Plzně do Příbrami a zpět. Další se přidají příští víkend.

Brdský cyklobus vyveze rodiny s dětmi i s jejich koly bezpečně přímo až na hřeben pohoří Brdy přezdívaného „malá Šumava“. Po roční odmlce se vrací ve zkušební režimu sobotních jízd během měsíce dubna. Pojede o sobotách 15. 4., 22. 4. a 29. 4. Provoz Brdského cyklobusu zajišťuje dopravce Z-Group bus a.s, divize ČSAD autobusy Plzeň.

Chráněná krajinná oblast Brdy nabízí krásné pěší a cyklistické trasy. Cyklisté mohou po trase navštívit řadu zajímavostí, například Spálené Poříčí, Padrťské rybníky, legendární vrch Třemšín, půvabný Rožmitál pod Třemšínem, nebo Hornické muzeum v Příbrami včetně prohlídky štol a jízdy důlními vláčky.

Tzv. „Brdský cyklobus“ je veden po běžné autobusové lince č. 440555 z Plzně do Příbrami. Autobus s cyklovlekem jede na trase Plzeň - Starý Plzenec - Spálené Poříčí - Míšov/Brdy – Rožmitál – Příbram a obslouží tak všechny turisticky atraktivní body brdských vrcholků.  Opět jsou zavedeny i spoje Příbram – Míšov a opačně. Více o jízdních řádech a jízdném Brdského cyklobusu.

V Plzeňském kraji vyjely linky IDPK 251 v upravené trase Plzeň – Kladruby – Tachov – Lesná, Stará Knížecí Huť a dále tradiční linky 322 Plzeň – Dolní Bělá – Manětín – Nečtiny a 523 Plzeň – Spálené Poříčí – Rožmitál pod Třemšínem v sobotu 29. dubna. Většina cyklobusových linek v Plzeňském kraji zahájí letošní sezonu 27. května a chybět nebudou ani cyklobusy po Šumavě. Novinkou letošní sezóny je změna trasy linky 251, která jede přes Kladruby, kde je krásný klášter. Výletníci i cyklisté v letošním roce ocení zařazení linky k rozhledně na Čerchově do systému IDPK. Letos proto vyjede jako linka s číslem 651 a nezměněnou trasou Furth im Wald – Domažlice – Čerchov – Waldmünchen, cestující tak v jejích spojích mohou uplatit všechny jízdní doklady integrovaného systému Plzeňského kraje. Kromě oblíbeného spojení na dominantu Chodska, na Čerchov, vyjede i přeshraniční linka 982 směr Lam a Bodenmais. Další příjemnou novinkou, kterou turisté i cyklisté určitě ocení, je zavedení letního provozu na lince 983, která v červenci a srpnu odveze zájemci a maximálně 5 kol z Železné Rudy k lanovce na vrchol Velkého Javoru.

Arriva nasazuje na cyklobusové linky klimatizované a nízkopodlažní autobusy. Jezdí s cyklovleky pro 22 kol nebo s cyklodržáky pro 5 kol a ve všech autobusech je možné za jízdenky IDPK zaplatit platební kartou. Přeprava kola na 240 minut vyjde na 20 korun, celodenní na 40 Kč. Spoje, které umožňují přepravu kol, jsou v jízdních řádech označeny jeho symbolem.

Díky ožívající příhraniční spolupráci, nemusí turisté zůstat jen v Plzeňském kraji nebo jet jen linkami 651, 982 a 983. Využít je možné sítě celé řady linek, podrobnosti a jízdní řády jsou na webu www.regionalni-mobilita.cz, včetně tipů na výlety, seznamu cykloservisů, opraven, půjčoven nebo nabíjecích stanic pro elektrokola.

Na svou obvyklou trasu letos vyjede i cyklobus v rámci příbramské městské dopravy. Linka 5B od 17. června do půlky září a milovníky nedotčené přírody Brd doveze z Příbrami do Kozičína nebo Orlova, do hornického města je navíc možné přijet rychlíkem Arrivy od Prahy, na který cyklobus navazuje. Do Brd jezdí i linka IDPK 523 od Plzně a Spáleného Poříčí.

Poslední dubnový víkend mohou cyklisté vyrazit cyklobusy do hor Zlínského kraje. V sobotu 29. dubna vyjíždějí ve regionu první cyklobusy, které zavezou cestující do Hostýnských vrchů, do Beskyd a do Vsetínských vrchů. V červnu pak přibude i nová linka, která propojí Zlín se Vsetínem.Dvě základní trasy cyklobusů budou fungovat podobně jako v loňském roce. Jde o cyklobus Zlín–Troják–Tesák – Bystřice pod Hostýnem a o linku Vsetín – Velké Karlovice – Pustevny. Obě budou jezdit o víkendech a volných dnech od 29. dubna až do 1. října.

O letních prázdninách až do 1. září budou cyklobusy jezdit i v pracovních dnech: ze Zlína přes Hostýnské vrchy do Bystřice pod Hostýnem stejnou trasou jako o víkendech, cyklobus ze Vsetína pojede ve všední dny přes Velké Karlovice na Bumbálku a následně přes Velké Karlovice a Hutisko-Solanec do Rožnova pod Radhoštěm, odkud se odpoledne přes Dušnou vrátí do Vsetína.

Novinkou na tuto sezónu bude cyklobusové spojení Zlín – Vsetín, které bude fungovat o víkendech od 11. června do 1. října. Zájemci ze Zlínska se díky němu dostanou ráno na Valašsko.

Na Valašsko budou v sezóně zajíždět i cyklobusy z jiných krajů. Například z Moravskoslezského kraje lze využít cyklobus Nový Jičín – Příbor – Kopřivnice – Rožnov pod Radhoštěm – Pustevny/Bumbálka.

Změn letos doznají cyklobusy Arrivy z Přerova. Trasa z Přerova přes Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm a Horní Bečvu do beskydského sedla Bumbálka bude rozšířena také o nedělní provoz. Linka tak už nebude jezdit jen v sobotu, ale po celý víkend. Odjezd v půl osmé ráno z Přerova zůstává zachován, zpět pojede cyklobus z Bumbálky v 16:00. Autobus s cyklovlekem pro 40 kol a 10 elektrokol vyjede na trasu poprvé 3. června a jezdit bude až do konce září během volných dnů, včetně červencových státních svátků. Cyklisté zaplatí za kolo 20 korun, za přepravu elektrokola 30. Kvůli velkému zájmu z předchozích let bude opět možné si přepravu předem objednat v on-line rezervačním systému Arrivy. Kvůli nízkému zájmu milovníků cykloturistiky letos nebude jezdit nedělní spoj z Přerova směrem na Bouzov.

Zahálet letos nebudou ani už tradiční cyklobusy z Prostějova na Drahanskou vrchovinu. Vybrané víkendové spoje vozí kola od soboty 29. dubna až do konce září a jezdí v rámci autobusových linek 432 Prostějov – Protivanov – Boskovice a 434 Prostějov – Buková – Protivanov. Na linkách platí tarif IDSOK, jízdenku s místenkou pro jízdní kolo lze koupit na webu Arrivy nebo u řidiče. Spoje přepravující kola jsou označeny jeho symbolem.

Další možnosti přepravy cyklistů s koly budeme přidávat.