Začala turistická sezóna a s ní vyjely výletní linky a cyklobusy
Přímé spojení z Plzně, Přeštic a Klatov bude zajišťovat od 4. června linka 423, autobus má kapacitu 22 kol. Foto IDP

Bez starostí s parkováním za krásami České republiky. V sobotu 4. června vyjíždí linka z Plzně na Šumavu a přeshraniční linka z Klatov do Německa.
Bez starostí s parkováním za krásami České republiky. V sobotu 4. června vyjíždí linka z Plzně na Šumavu a přeshraniční linka z Klatov do Německa.
V Jihomoravském kraji vyjely regionální cyklobusy už se začátkem Velikonoc. V provozu jsou o víkendech a státních svátcích, něteré také v pracovních dnech. Více o jednotlivých linkách a o přepravě kol v IDS JMK zde.

Již sedmým rokem opět vyjíždí 7. května výletní autobusová linka TURISTBUS, která propojuje turistické a vinařské destinace Mikulovska a Poysdorfska v Rakousku. Linka je v provozu během víkendů a svátků. Platí běžné ceny IDS JMK a to i na rakouském území. Jízdenky se kupují u řidiče v jízdenkových automatech nebo v mobilní aplikaci IDS JMK.

TURISTBUS jede z Podivína, kde navazuje na rychlíky R13 od Brna. Dále pokračuje do Lednice (zámek se zahradami) a Valtic (zámek a Národní vinařské centrum). Poté pokračuje na zastávku Valtice, celnice (Muzeum železné opony). Po Rakousku pokračuje přes Schrattenberg (Stezka bosou nohou) - Herrnbaumgarten (NONSEUM - Muzeum nesmyslů) - Poysdorf (Vino Versum a muzeum traktorů) - Poysbrunn (pohádkové vesnice) - Falkenstein (zřícenina hradu, vinařská stezka a sklepní ulička). Poté se přes Drasenhofen vrací na české území do Mikulova (historické město se zámkem). Spojení je třikrát denně, a to i v opačném směru.

Cyklobusy provozované společností Arriva

Stejně jako v předchozích letech i letos vyjede Arriva do Brd, na Drahanskou vrchovinu, do Českého lesa nebo po Šumavě. Letošní novinkou je cyklobus ze Zlína do Hostýnských vrchů. Kola převezou nejen autobusy, ale i vlaky Arrivy.  

Jako první vyjíždí v sobotu 23. dubna cyklobusové linky z Plzně, které jsou v provozu již řadu let. Zajišťovány jsou pohodlnými klimatizovanými autobusy společnosti ARRIVA Střední Čechy s vlekem, který má kapacitu 22 kol. Na linkách platí tarif IDPK včetně turistických jízdenek. Jde o linku IDPK 251 Plzeň – Stříbro – Bor – Tachov – Lesná, Stará Knížecí Huť a 523 na trase Plzeň – Šťáhlavy – Spálené Poříčí – Míšov – Rožmitál pod Třemšínem.

Postupně v červnu a v červenci vyjedou i všechny ostatní tradiční cyklobusy a ani v letošní sezoně nebudou cyklistům a turistům chybět cyklobusy po Šumavě. Novinkou letošní sezóny je cyklobus po trase linky 423 Plzeň – Přeštice – Klatovy – Modrava. Další sezonní novinky v Plzeňském kraji potěší výletníky a turisty. V pracovních dnech o prázdninách posílíme spoje z Klatov na Čachrov a Srní. Vyjedou také víkendové spoje z Kralovic a Žihle do Rabštejna nad Střelou a Manětína, které zajedou až k baroknímu klášteru v Mariánské Týnici a výčet zdejších novinek uzavírají nové ranní přímé spoje ze Sušice k parkovišti nedaleko hradu Kašperk. Tato nová spojení ale bohužel nevozí kola.

Posledního dubna se opět rozjel i cyklobus na Drahanskou vrchovinu na trase z Prostějova do Protivanova. Jezdit bude stejně jako v předchozích letech o víkendech.

Po dvouleté pauze se na své trasy vyjedou dva dříve velmi oblíbené cyklobusy z Přerova na Bumbálku a na Bouzov. Od 19. června až do začátku října budou vozit až 40 kol každou sobotu do Beskyd, v neděli ráno vyjedou do Litovelského Pomoraví a na Bouzov. Jízdenky s místenkou pro kola bude možné koupit od června předem v e-shopu Arrivy a v její předprodejní síti třeba na autobusovém nádraží v Přerově. Platí ceník Arrivy.

Kapacita cyklovleku je čtyřicet kol, z toho tam může být umístěno deset elektrokol. Je nutné si zajistit jízdenku předem přes objednávkový systém Arrivy. Rezervace bude spuštěna od začátku června, nebo na informační přepážce autobusového nádraží. Za trasu Přerov - Bumbálka si dopravce účtuje 120 korun, dovozné za jízdní kolo činí 20 korun a za elektrokolo zaplatí cyklista 30 korun.

V polovině června se s kolem svezete v rámci městské dopravy v Příbrami, cyklobus zaveze zájemce v nezměněné podobě do Brd.

Novinkou jsou letos cyklobusy ze Zlína do Hostýnských vrchů. Od poloviny června bude třikrát denně jezdit v obou směrech linka Zlín – Troják – Tesák – Bystřice pod Hostýnem s ranními, dopoledními i odpoledními spoji pro celodenní i krátký výšlap. Za přepravu kola zaplatíte ve Zlínském kraji cyklobusem nebo vlakem jen deset korun.
   
Brdy

Od soboty 18. června jezdí v příbramské městské dopravě cyklobusová linka s označením 5B. Každý víkend až do poloviny září vozí turisty a cyklisty ze Svaté Hory přes autobusové a vlakové nádraží, Březové Hory do Kožičína nebo do Orlova. Odtud pokračuje okružní linka zase zpět až k poutnímu areálu na Svaté Hoře. Odjezdy k brdským lesům jsou cca po 8., 9., 10. a 11. hodině, odpoledne z Kozičína nebo Orlova jedou od 15:15 každou hodinu. Autobus na této lince převeze v cyklodržáku maximálně šest kol. Jízdné je podle tarif MHD Příbram, za kolo se neplatí. Do Příbrami jezdí rychlík Arrivy na lince R26 od Prahy nebo Písku a po deváté a jedenácté hodině navazuje v zastávce před nádražím tato linka MHD směr brdské lesy.

Český les, Šumava, Plzeňsko, Německo

Po Plzeňském kraji, Šumavě nebo Českém lese vozí Arriva kola na vybraných spojích v cyklodržácích nebo cyklovlecích. Pohodlně se dostanete na Modravu, Kvildu, Přimdu, do Kašperských Hor, projet se dá i celé Manětínsko, Sušicko, Tachovsko, Železnorudsko a další místa v kraji. Na linkách platí tarif IDPK a přeprava kola na 240 minut vyjde na 20 Kč, celodenní na 40 Kč. Spoje umožňující přepravu kol jsou označeny jeho symbolem. Stručná pravidla přepravy kol.

Autobusy Arrivy vyvezou turisty i letos na dominantu Chodska, na 1 042 metrů vysoký Čerchov. V loňském roce probíhaly na vrcholu stavební práce a provoz linky byl na měsíc omezen, letos ale bude k rozhledně jezdit bez přerušení po celou sezonu od června až do konce října. Opět tedy o měsíc déle. Linka je v provozu od soboty 4. června až do konce října každou sobotu, neděli a svátek a v další vybrané dny.

Trasa linky 000423 se nemění a stále spojuje české území a dvě německá města, Furth im Wald a Waldmünchen přes Českou Kubici, Babylon, Domažlic nebo Klenčí pod Čerchovem. Z Capartic jezdí spoje na vrchol Čechov v 10:20, 11:30, 13:00, 15:15 a 16:40. Zpět do rozhledny dolů se vrací v 10:40, 12:35, 13:20, 15:50 a 17:20. Na lince platí tarif Arrivy, jízdenka Turista Plzeňskem a Gästekarte VLC, ostatní jízdenky z tarifu IDPK není možné využít.

Do druhé turistické sezony vstoupí v sobotu 4. června i druhá linka, kterou Arriva propojuje Českou republiku a Německo, jde o linku 001982 na trase Klatovy – Hamry – Nýrsko – Lam – Drachselsried – Bodenmais. Díky ní mohou turisté vyrazit za dobrodružstvím ve zdejší přírodě a kopcích, nebo se nechat zlákat návštěvou aquaparku v Lamu nebo obdivovat lázně, sklárnu a historické náměstí v Bodenmais. Modré, nízkopodlažní a klimatizované autobusy svezou zájemce každý volný den až do 25. září a za jízdenku zaplatí i v mezistátní trase podle tarifu IDPK, využít je možné i jízdenky Turista Plzeňskem a Gästekarte VLC. Pro jednotlivé jízdy pouze po území Německa platí tarif VLC v eurech. Německý dopravce Wenzl Freizeit- Und Touristik zajišťuje provoz linky v pracovních dnech, při nástupu do autobusu tohoto dopravce na českém území je potřeba mít vždy zakoupenou jízdenku předem z jiného vozidla IDPK nebo aplikace Virtuální karta.

Drahanská vrchovina, Olomoucko

Cyklobusem můžete vyrazit z Prostějova na Drahanskou vrchovinu. Vybrané víkendové spoje vozí kola až do konce září a jezdí v rámci autobusových linek 432 Prostějov – Protivanov – Boskovice a 434 Prostějov – Buková – Protivanov, označeny jsou symbolem kola. Na linkách platí tarif IDSOK, jízdenku s místenkou pro jízdní kolo lze koupit dopředu na webu Arrivy nebo u řidiče. Spoje přepravující kola jsou označeny jeho symbolem.

Hostýnské Vrchy, Zlínsko

Od 12. června vyjede na svou trasu nový cyklobus Zlín – Troják – Tesák – Bystřice pod Hostýnem a zpět. Pojede o víkendech vždy ráno, dopoledne a odpoledne, o prázdninách pak i v pracovních dnech. Z Trojáku a Tesáku se cyklistům a výletníkům otevřou nejznámější hřebenové trasy v oblasti, z Bystřice je ideální vyrazit na Svatý Hostýn. Cyklobus mají kapacitu 20 kol. Od 1. července do 31. srpna budou jezdit i v pracovních dnech. Cena za přepravu kola v rámci IDZK je 10 korun.

Šerlich, Orlické hory

Do tisíce metrů nad mořem na Šerlich vás odveze náš cyklobus pod označením 620717 na trase Chrudim – Pardubice – Dobruška – Deštné v Orlických horách, Šerlich. V provozu je o víkendech od soboty 28. května jen do 11. června 2022. Jeho provoz by měl po polovině června zajistit nově vysoutěžený dopravce.

Železné hory, Pardubicko

Pardubice a Chrudim spojuje cyklobus s krásnými místy Železných hor přes Seč, Hlinsko, Litomyšl nebo Nové Hrady do Poličky v rámci linky 555 Pardubice – Hlinsko – Litomyšl – Polička. Víkendové spoje jezdí od 28. května jen do soboty 11. června 2022, pak by měl provoz cyklobusu zajistit nově vysoutěžený dopravce.
 
S kolem vlakem Arrivy

Kolo je možné přepravit na určeném místě až do vyčerpání kapacity. V sezoně jsou posilovány například rychlíky Praha – Tanvald nebo Praha – Rakovník o další vozy, které převezou větší počet kol. Označeny jsou velkým symbolem kola u nástupních dveří. Ve vlacích platí tarif jednotlivých integrovaných systémů, podle ceníku Arrivy zaplatíte za přepravu kola 25 Kč. V případě větší skupiny je lepší dopředu kontaktovat zákaznické centrum na čísle 725 100 725.
 
Více informací na stránkách jednotlivých cyklobusů Arrivy a vyhledání spojení je možné na IDOS.

Zlínský kraj - Beskydy a Vsetínské vrchy

Od 1. května vyjedou cyklobusy provozované společností Transdev na Vsetínsko, a to až do 28. září. „O volných dnech, tedy vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích vyjede cyklobus v 8.35 hodin z autobusového nádraží ve Vsetíně a přes Velké Karlovice a Bumbálku vyveze cyklisty až na Pustevny (v 10.17 hodin), odkud se otevírá možnost vyrazit na Radhošťskou cyklotrasu nebo Radegastův okruh,“  říká dopravní specialista společnosti KOVED Miroslav Fusek. Stejnou trasou se pak cyklobus vrátí zpátky do Vsetína. Po celé prázdniny, tedy od 1. července do 31. srpna, vyrazí cyklobus na Vsetínsko i v pracovní dny. Každý cyklobus může přepravit až 22 jízdních kol. Kola běžně přepravují i vlaky mezi Vsetínem a Velkými Karlovicemi, takže je možné přepravu kombinovat. Cena za přepravu kola cyklobusem nebo vlakem je v letošním roce stanovena na 10,- Kč.

Více o cyklobusech ve Zlínském kraji.

Moravskoslezský kraj - z Novojičínska do Beskyd

Z-Group Bus ve spolupráci s městy vypraví od 1. května každý pátek, sobotu a neděli a o prázdninách i každý pracovní den spoje z Nového Jičína, Příbora, Kopřivnice a Frenštátu do Beskyd, i s kolem se můžete napojit na turistické značky a cyklostezky. Vypravit se dá i na Pustevny, Velký Javorník, Bumbálku, Bílou i slovenské příhraničí.

Od 1.května od 28. září pojede Cyklobus Beskydy (linka 880133) v trase Nový Jičín - Rožnov p.R. - Pustevny a Bílá. Cyklobus bude opět jako loni provozován v pátek odpoledne na Pustevny. O víkendech a svátcích ráno na Pustevny, dopoledne na Bílou a odpoledne z Bílé. Přes prázdniny pak i v pracovních dnech ráno na Bílou a odpoledne zpět. Kapacita je 25 kol s tím, že přes prázdniny je navýšena na 40 kol.

Od 1.5. do 28.9. pojede cyklobus v trase Český Těšín - Třinec - Horní Lomná (linka 910130). Přeprava kol je umožněna na spoji 1, který jezdí o víkendech a svátcích ráno z Českého Těšína na Horní Lomnou. Kapacita je 7 jízdních kol.

Od 14.5. do 28.9. pojede Cyklobus Bečva v trase Hranice - Valašské Meziříčí - Rožnov p.R. - Velké Karlovice - Bílá. Provoz bude zajištěn o víkendech a svátcích dvěmi páry spojů. Ranní spoj je veden z Hranic v 8:00, odpolední z Valašského Meziříčí ve 13:00. Kapacita je 25 kol. Bez omezení ho mohou využít ale i pěší turisté a rodiny s dětmi. Na provozu se podílí města Valašské Meziříčí, Zubří, Rožnov pod Radhoštěm a spolek Cyklostezka Bečva. Cyklobus provozuje Z-Group bus.

Od 21.5. do 11.9. pojede cyklobus z Ostravy přes Krnov na Ovčárnu (linka 910120). Cyklobus vyjíždí z Ostravy v 7:35, zpět z Ovčárny jede v 15:30. Provoz bude zajištěn o víkendech a svátcích. Kapacita je 25 kol.

Od 21.5. do 11.9. pojede cyklobus z Ostravy na Bílou (linka 910126). Přeprava kol je umožněna na spoji 11, který jezdí o víkendech a svátcích ráno z Ostravy v 7:53. Kapacita je 25 kol.

Na všechny cyklobusy je možné zakoupit místenku pro kolo v IDOS. Přeprava kola stojí 40 Kč. Jízdné pro cestujícího se platí u řidiče v autobuse. Cyklobusy mohou využívat i běžní turisté. Elektrokolo lze přepravovat pouze bez baterie. Baterii si cestující může vzít s sebou do vozidla. Elektrokola s integrovanou baterií není možné přepravovat. Více zde.

Ostrava - doubledeckery do Zoo a DOV nově z Poruby a Jihu

Od posledního dubnového víkendu patrové vyhlídkové autobusy Dopravního podniku Ostrava DPO nově propojí na vyhlídkové lince č. 88  nejlidnatější městské části Porubu a Jih. Linka bude provozována primárně vozy doubledecker, a to o sobotách, nedělích a státních svátcích ČR. Sezónní provoz linky 88 skončí až začátkem října 2022. Jízdní řád linky 88.

Karlovarský a Ústecký kraj

V letošním roce bude společnost Autobusy Karlovy Vary zajišťovat provoz cyklodopravy v Karlovarském kraji v systému CykloEGRENSIS již 20. sezónu.

Jedná se o jediný ucelený systém cyklodopravy – přepravy cyklistů a jízdních kol cyklobusy – v Karlovarském kraji. Na všech vedených trasách však přepravujeme i turisty a ostatní cestující.

Cyklobusy budou v provozu od 14. května do 25. září na pěti základních trasách:

červená: Cyklostezkou Ohře do Krušných hor
modrá: Mezi Střelou a Vladařem
oranžová: Chebskem a Vogtlandskem do přírodního parku Přebuz
žlutá: Porolavím k Blatenskému příkopu
azurová: Lázeňská

Více informací na webu dopravce.

Královéhradecký kraj

Sezónní turistické autobusy s přepravou kol vyjíždění na své trasy koncem května a jsou v provozu přes celé léto až do konce září. Tyto linky jsou zajišťovány v regionech Kladské Pomezí, Český ráj, Orlické hory a Krkonoše.

V Krkonoších se můžete svézt například až na Špindlerovu Boudu, do Pece pod Sněžkou nebo na Pomezní Boudy. V Kladském Pomezí můžete využít turistické autobusy s přepravou kol k výletům do Adršpašsko-teplických skal, na Náchodsko, do Krkonoš, nebo se svézt k sousedům do Polska a to do cyklisty oblíbeného Karlówa. V Orlických horách se svezete na Šerlich, do Neratova nebo do Rokytnice v Orlických horách. Již bez vleku na kola můžete turistickým autobusem zamířit také do Pekla a podél řeky Metuje si i s dětmi udělat nádherný výlet. V Českém ráji zavítejte k Prachovským skalám, k Jinolickým rybníkům, na Hrubou Skálu či do Sobotky. 

Středočeský kraj

Od 28. května v rámci turistických autobusů v mikroregionu Český ráj obnoven cyklobus v trase Mladá Boleslav – Mnichovo Hradiště – Kněžmost – hrad Kost – Sobotka. Turistický autobus nabídne spojení dvakrát denně z Mnichova Hradiště přes Valečov, Kněžmost a hrad Kost do Sobotky a třikrát denně mezi Mnichovým Hradištěm a Kněžmostem. V provozu bude o víkendech a svátcích od 28. května do 28. září. Garantovaná kapacita jsou čtyři kola. Více zde.

Od jara přidáváme postupně další turistické a cyklobusové linky, děkujeme, pokud nás na nějaké zajímavé upozorníte.