Za měsíc začíná veletrh IAA TRANSPORTATION
Nové Mercedes Benz Tourismo Safety Coach na IAA Transportation: Active Brake Assist 6 asistent nouzového brzdění s monitorováním více jízdních pruhů, Sideguard Assist 2 s rozšířenou funkčností na straně řidiče, Frontguard Assist sleduje dopravní oblast před vozidlem, Traffic Sign Assist upozorňuje na nepřiměřenou rychlost, Attention Assist, TPM a couvací kamera. Foto Daimler Buses

17. září 2024 se výrobci užitkových vozidel a autobusů, nástaveb, přívěsů a malých vozidel, jejich dodavatelé a technologické společnosti, poskytovatelé služeb a startupy sjedou do Hannoveru, aby představili svá inovativní řešení. I když budou zaměřena převážně na kamiony, na výstavišti Messe se objeví i autobusy. Daimler se pochlubí novým autokarem Mercedes Benz Tourismo, ADL a BYD elektrickým double deckerem pro Londýn, tentokrát každý za sebe, mimo své dříve uzavřené partnerství.  Na začátku veletrhu bude vyhlášen Bus of the Year 2025.

 

17. září 2024 se výrobci užitkových vozidel a autobusů, nástaveb, přívěsů a malých vozidel, jejich dodavatelé a technologické společnosti, poskytovatelé služeb a startupy sjedou do Hannoveru, aby představili svá inovativní řešení. I když budou zaměřena převážně na kamiony, na výstavišti Messe se objeví i autobusy. Daimler se pochlubí novým autokarem Mercedes Benz Tourismo, ADL a BYD elektrickým double deckerem pro Londýn, tentokrát každý za sebe, mimo své dříve uzavřené partnerství.  Na začátku veletrhu bude vyhlášen Bus of the Year 2025.

 

IAA TRANSPORTATION znamená posun v dopravě a logistice. Srdečně zveme všechny do Hannoveru, aby na vlastní oči viděli, jak naši vystavovatelé svými inovacemi utvářejí budoucnost. Ve všední dny bude mít každý návštěvník možnost zúčastnit se konference IAA, na které se budou vzrušující témata a mezinárodní odborníci. Zvláště se těším na náš Family and Drivers Weekend, kde veřejnosti ukážeme, jak dopředu myslí naše odvětví,“ uvedl Jürgen Mindel za Německý svaz automobilového průmyslu (VDA).

S mottem "People And Goods On The Move" se veletrh otevře pro novináře už v pondělí 16. září. Oficiální otevření je 17. září. O víkendu 21. a 22. září se prostor promění v rodinný festival se speciálními atrakcemi pro řidiče a jejich rodiny. V pondělí 22. září se brány IAA TRANSPORTATION zavřou.

Během tiskového dne 16. září budou předány prestižní ceny „Hvězdy roku“ za rok 2025: International Bus of the Year, International Van of the Year, International Truck of the Year, Truck Innovation Award a International Trailer Award. Vyhlášení Mezinárodního autobusu roku, Mezinárodní dodávky roku, Mezinárodního nákladního vozu roku, Ceny za inovaci trucku a Mezinárodní ceny za přívěs znamenají pro výrobce ocenění vynikajících úspěchů a inovací v odvětví dopravy a logistiky. O nejlepším autobuse pro rok 2025 se rozhodovalo v České republice, výsledek se dozvíme až v Hannoveru.

Vybíráme z nabídky některých vystavovatelů:

IVECO představí na IAA TRANSPORTATION 2024 své nejnovější lokálně bezemisní užitkové vozy v rámci „Drive the road of change“. Hlavní budou dvě světové premiéry: nový elektrický lehký užitkový vůz vyvinutý ve spolupráci s Hyundai, což znamená vstup IVECO do horní řady segmentu střední velikosti do 3,5 tuny, a těžký podvozek IVECO S-eWay, navržený tak, aby nabízel všestranná a flexibilní lokálně bezemisní řešení pro všechny městské a regionální potřeby. Celkem bude k vidění více než 20 vozidel, která zdůrazní rozsáhlou řadu vozidel na alternativní paliva poháněná HVO, biometanem, bateriovým elektrickým pohonem a vodík

Pro testovací jízdy nabídne návštěvníkům 13 vozidel, od lehkých až po středně těžké až těžké nákladní vozy s elektrickým pohonem a další generaci modelu IVECO S-Way s poloautonomní technologií PlusDrive.

MAN s vizí „Simplifying Business“ poprvé představuje celé své portfolio pohonů pro nákladní vozidla, od vodíkových a elektrických technologií až po nejnovější dieselové technologie jako je pohonné ústrojí PowerLion, a služby v oblasti automatizace, digitalizace a chytrého nabíjení a baterií. Vodíkové technologie vidí jako řešení s nulovými emisemi pro speciální aplikace, jako je těžká doprava nebo oblasti s omezenou infrastrukturou nabíjení. Dieselové nákladní vozy MAN s novým pohonným ústrojím PowerLion nabízí značné úspory paliva a CO₂. Optimalizovaná aerodynamika a vysoce účinný motor pro řady MAN TGX a MAN TGS snižují náklady na ujeté kilometry, zejména v zemích s mýtem CO₂. Nový MAN TGE Next Level s kompletně updatovanou technologií, přepracovaným pracovištěm řidiče a vylepšenými asistenčními systémy.

Daimler Buses se chystá na IAA TRANSPORTATION představit nový autokar Mercedes-Benz Tourismo Safety Coach vybavený nejnovějšími bezpečnostními a asistenčními systémy. Tato šestá iterace Safety Coach je navržena tak, aby nejen splňovala „General Safety Regulation 2“ (GSR 2) s platností od července 2024, ale také aby tyto požadavky překonala pomocí technologií, jako je Active Brake Assist 6 (ABA 6), Preventive Brake Assist 2, Sideguard Assist 2 a nové systémy jako Frontguard Assist a Traffic Sign Assist.

Active Brake Assist 6 je schopen zahájit automatické plné brzdění pro chodce a cyklisty až do rychlosti 60 km/h, nabízí vylepšené schopnosti reakce a snižuje falešné poplachy. Sideguard Assist 2 poskytuje 270stupňovou detekci okolního prostředí a nyní monitoruje stranu spolujezdce i řidiče autobusu. Frontguard Assist sleduje prostor před vozidlem a do rychlosti 15 km/h dokáže řidiče varovat před překážkami.

Mercedes-Benz Tourismo Safety Coach je navíc vybaven volitelným systémem MirrorCam, který nahrazuje tradiční zrcátka a rozšiřuje zorné pole řidiče a snižuje spotřebu paliva tím, že minimalizuje odpor větru. Mezi další vestavěné bezpečnostní prvky patří asistent jízdy v jízdním pruhu (SPA), asistent sledování pozornosti (AtAs), monitorování tlaku v pneumatikách (TPM), adaptivní tempomat (ART) s funkcí Stop-and-Go, brzdový asistent (BA), stálý omezovač brzd (DBL), elektronický stabilizační program (ESP), senzor dešťového světla a 360stupňový kamerový systém.

Na výstaviště přijede také Anadolu Isuzu, turecká značka užitkových vozidel, se svým 100% elektrickým nákladním automobilem BIG AOS.

VolkswagenCommercial Vehicles zveřejnil první snímky svého nového Transporteru a Caravelle, od kterých se očekává, že stanoví nová měřítka v designu, funkčnosti a technologii pohonu včetně turbodieselu, plug-in hybridu a plně elektrických pohonů.

Mercedes-Benz Trucks úspěšně dokončil „eActros 600 European Testing Tour 2024“ pro svůj plně elektrický nákladní vůz eActros 600. Dvě vozidla ujela každé přes 15 000 kilometrů o celkové hmotnosti 40 tun a byla nabíjena výhradně na veřejných nabíjecích stanicích. Turné zavedlo kamiony z německého Frankfurtu na Severní mys a poté na nejjižnější bod Evropy ve španělské Tarifě. Po cestě shramáždila cenné poznatky pro další vývoj elektrických řešení Mercedes-Benz pro dálkovou dopravu. Dojezd 500 kilometrů na jedno nabití baterie se ukázal jako spolehlivý i v náročných podmínkách. Mercedes-Benz bude prezentovat výsledky tohoto turné na IAA TRANSPORTATION.

Witzenmann předvede inovativní řešení pokrývající celý vodíkový hodnotový řetězec pro nákladní automobily, dodávky, stavební a zemědělské stroje – od výroby a skladování až po využití v mobilních a průmyslových systémech. Prezentované technologie budou zahrnovat nejnovější řešení pro elektrifikaci užitkových vozidel, jako jsou vysoce výkonné elektromotory, akumulátorová úložiště, vodíková technologie a pokročilé systémy tepelného managementu.

Kühne+Nagel a Renault Trucks uzavřely partnerství zaměřené na elektrifikaci silniční dopravy. Poté, co Kühne+Nagel úspěšně otestoval Renault Trucks E-Tech D v Hamburku, bude na různá místa po celém Německu dodáno dalších pět plně elektrických vozidel. Společnost se zavázala k cílům iniciativy Science Based Targets Initiative (SBTi) a využívá inovativní technologie k pokroku v dekarbonizaci v logistice. Renault Trucks, jediný výrobce nabízející kompletní řadu plně elektrických užitkových vozidel, podporuje toto úsilí a plánuje provozovat do roku 2040 vozový park zcela bez fosilních paliv. Spolupráce s Kühne+Nagel podtrhuje závazek obou společností dosáhnout výrazného snížení emisí CO2 v nákladní doprava.

Britský výrobce autobusů Alexander Dennis představil novou generaci svého elektrického dvoupodlažního autobusu Enviro400EV. Nový model je speciálně navržen pro použití v Londýně a může se pochlubit 472 kWh baterií, která poskytuje dojezd až 418 kilometrů. Enviro400EV je přizpůsoben jedinečným požadavkům hustého londýnského provozu a může přepravit až 87 cestujících. Výjimečnou vlastností je dlouhá životnost baterie, přičemž Alexander Dennis nabízí záruku 14 let nebo jeden milion kilometrů. Tato odolnost přispívá ke snížení celkových provozních nákladů, protože po celou dobu životnosti autobusu nebude nutné vyměňovat baterii.

Volvo Trucks představí v Hannoveru rozsáhlou globální produktovou řadu. Vrcholem je nová řada Volvo FH Aero, nedávno uvedená pro Evropu, Asii a Afriku, která zahrnuje varianty poháněné elektřinou a biopalivy. Na americkém trhu bylo představeno zcela nové Volvo VNL, postavené na zcela nové platformě s převratnými autonomními technologiemi. IAA TRANSPORTATION bude první příležitostí zažít Volvo VNL v Evropě. Podle společnosti se vývoj obou modelů nákladních vozidel zaměřil na úsporu paliva a bezpečnost.

Mezi další vystavené modely budou patřit Volvo FM Low Entry, vybavené výhradně bateriovým elektrickým pohonem, a Volvo FH16 Aero s vysoce účinným 17litrovým motorem. Volvo Trucks také představí svou připravovanou technologii e-axle, která poskytuje větší elektrický dojezd a optimalizované jízdní výkony.

Volvo Trucks navíc představí své pokročilé asistenční systémy pro řidiče, včetně nového kamerového monitorovacího systému (CMS), který zlepšuje aerodynamiku i bezpečnost zlepšením viditelnosti. Celkově bude představeno osm různých modelů Volvo Trucks, včetně: Volvo FH Aero Electric 4x2 s CMS, Volvo FH16 Aero 4x2 s palivem HVO, XXL kabina a CMS, Volvo FMX Electric 6x4 s třístranným sklápěčem, Volvo FM Low Entry 6x2 se skipovým nakladačem, Volvo FM Gas Powered 4x2 s CMS, Volvo FE Electric 4x2 s skipovým nakladačem, Volvo VNL 860, plně vybavené, aVolvo testovací nákladní vozidlo s palivovými článkyTyto modely zdůrazňují závazek Volvo k inovacím, efektivitě a bezpečnosti v užitkových vozidlech sektor.

Valeo přiveze širokou škálu nových produktů, včetně 48V hybridních systémů pro dodávky a kompaktní užitková vozidla, zvláště vhodné pro dodávky na poslední míli. Dalším vrcholem je technologie Cyclee pro elektrokola, která zahrnuje 48V elektromotor, automatickou převodovku a prediktivní software. Tato technologie je vhodná zejména pro e-cargo kola nebo tříkolky. FlexHeater, inteligentní systém vytápění pro elektrická užitková vozidla, který využívá vnitřní povrchy k zajištění dodatečného komfortu s minimální spotřebou energie. Na veletrhu IAA TRANSPORTATION budou také představeny technologie tepelné regulace baterií a tepelného managementu tepelného čerpadla Valeo. Na stánku Valeo najdete bezpečnostní technologie, jako je Aquablade, který čistí čelní sklo, aby zajistil stálou viditelnost a zkrátil reakční dobu řidiče o 315 milisekund. Systém sledování řidiče (DMS), integrovaný do B-sloupku přepravních vozidel, je navržen tak, aby zabránil ospalosti nebo rozptýlení řidiče. Scala-3-LiDAR, první sériově vyráběný 3D laserový skener na světě, se již používá ve vozidlech na trhu. Kromě toho Valeo vyvíjí osvětlovací technologie pro nákladní automobily pro zvýšení bezpečnosti pomocí adaptivních dálkových světel a HD projekce vozovky.

BYD by měl ukázat nový elektrický double decker BD11 speciálně navržený pro veřejnou dopravu ve Velké Británii. Vozidlo je dlouhé 10,9 metru a pojme až 90 cestujících. Jednou z nejpozoruhodnějších funkcí BD11 je integrace inovativní baterie Blade Battery, která nabízí kapacitu až 532 kWh. Tato baterie, kterou vyvinula společnost BYD, umožňuje nabíjecí kapacitu 500 kW a podporuje nabíjení pomocí dvou pistolí, což umožňuje paralelní nabíjení pomocí dvou zásuvných nabíječek, což zkracuje dobu nabíjení na pouhé dvě hodiny. Kromě toho BYD využívá dva nábojové motory s maximálním výkonem 150 kW každý. Tyto motory jsou založeny na technologii SiC a jsou součástí sestavy 6 v 1, která zahrnuje funkce jako ovládání motoru, řízení, vzduchový kompresor a DC měnič. Blade Battery je integrována do konstrukce podvozku autobusu, což vede ke snížení hmotnosti a zvýšení stability.

Více o veletrhu a vstupenky.

V Německu můžete hned od 24. září navštívit další veletrh, se zaměřením na veřejnou dopravu proběhne InnoTrans v Berlíně.


Za měsíc začíná veletrh IAA TRANSPORTATION