Z první letošní valné hromady ADSSS 25.3.2015 v Praze
Z VH ADSSS 25.3.2015 v Praze © BUSportál

Středočeští dopravci diskutovali se zástupci Středočeského kraje, Ministerstva dopravy a ROPID.
Středočeští dopravci diskutovali se zástupci Středočeského kraje, Ministerstva dopravy a ROPID.
Středočeská asociace řeší problematiku veřejné dopravy ve specifickém prostředí kraje, který jako jediný v republice má ve svém centru další kraj - hlavní město Prahu. Středočeská města a obce zajišťují pro Prahu velké množství pracovních sil, proto doprava do a z Prahy je velmi specifická a masivní. I proto je zde těsná spolupráce mezi Středočeským krajem, pražským magistrátem a organizátorem dopravy ROPID s přispěním MD naprosto zásadní. Z jednání VH ADSSS jsme vybrali několik postřehů:

Jedním z už opakujících se témat poslední doby je problematika poplatků za vjezd do autobusových nádraží a náklady na provoz dopravních terminálů obecně. Někdy je poplatek navyšován provozovatelem skokově až o 100%, což často nutí dopravce do terminálů vůbec nevjíždět. Areály v poslední době vznikají často z prostředků ROP. Problematikou se zabývá jak Ministerstvo dopravy, tak např. i Asociace krajů. Živým tématem je i žákovské jízdné, kde je v řešení možnost rozvolnit podmínky uplatnění příslušné slevy, které by adekvátně zvýšilo možnosti využití - s tímto řešením by mohlo přijít snížení těchto slev. Přes snahu zejména ČD umístit aplikaci žákovského jízdného na inkartu je nadále pro blízkou budoucnost nezbytná existence papírového dokladu.

Živým tématem je elektronická evidence tržeb a její aplikace v podmínkách veřejné dopravy. Stálým tématem je standardizace požadavků na kvalitu a bezpečnost autobusů, citlivé je požadované stáří autobusů v kontextu uzavírání nových smluv s dopravci.

Středočeským tématem je postupující integrace v rámci PID (např. Mělnicko) a změny v kontextu zprovoznění nových úseků metra "A".

Členové ADSSS se se svými partnery sejdou příště v červnu na dvoudenním zasedání v Nesuchyni.

Z první letošní valné hromady ADSSS 25.3.2015 v Praze
Z VH ADSSS 25.3.2015 v Praze © BUSportál