K revidovanému znění návrhu směrnice o službách.
K revidovanému znění návrhu směrnice o službách.
Dne 29. května 2006 schválili ministři hospodářství členských zemí EU revidované znění návrhu směrnice o službách. Ministři tak dali zelenou legislativnímu nástroji, který by měl učinit vnitřní trh se službami funkčním a který by měl výrazně napomoci plnění cílů Lisabonské strategie.

Z tiskové zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu k schválení revidovaného znění návrhu směrnice o službách dne 29.5. 2006 ministry hospodářství EU:

Hlavním sporným bodem, který rozdělil ministry členských států, byla skutečnost, že skupina nových členských států, včetně ČR, spolu s Lucemburskem, Holandskem a za podpory Irska a Velké Británie požadovala zahrnout do kapitoly týkající se svobody poskytování služeb nějakou protiváhu k vypuštění principu země původu. Jako možné řešení byl podpořen návrh ČR zavést do této kapitoly povinnost screeningu a notifikace, tj. každý členský stát bude muset vytvořit seznam překážek bránících volnému poskytování služeb a tyto překážky odůvodnit (pokud odůvodnitelné budou). To samé bude platit v případě nových předpisů, respektive případných překážek. Proces poskytování služeb by se tak měl stát pro poskytovatele služeb mnohem více transparentní.

Další pozitivní změny, které byly prosazeny na návrh ČR oproti revidované verzi předložené EK:
  • do působnosti směrnice byly navráceny služby související s dopravou (tedy transport related services);
  • bylo zúženo vyloučení audiovizuálních služeb;
  • byl zachován screening u povolovacích režimů;
  • byla vylepšena definice vylučující trestní právo, a to s cílem zamezit neopodstatněnému omezování svobody poskytování služeb prostřednictvím ustanovení trestního práva.

Kompletní TZ k schválení revidovaného znění návrhu směrnice o službách dne 29.5. 2006 ministry hospodářství EU "doc"