Z jednání březnové Valné hromady ADSSF v Luhačovicích
IVECO CR na jednání ADSSF v Luhačovicích prezentovalo autobus Crossway LE Line ve specifikaci pro Jihomoravský kraj. Kromě jiných prvků dle standardů KORDIS mají autobusy uzavřenou kabinu řidiče, klimatizaci a zadní kameru pro bezpečné couvání. Ilustrační foto IDS JMK

Sektor dopravy po překonání covidové krize negativně ovlivňují důsledky válečného konfliktu na Ukrajině. Dopravní společnosti musí řešit problémy s vysokými cenami pohonných hmot a vzrůstajícími náklady na provoz jak v autobusové, tak nákladní dopravě, stále také trvá nedostatek řidičů.
Sektor dopravy po překonání covidové krize negativně ovlivňují důsledky válečného konfliktu na Ukrajině. Dopravní společnosti musí řešit problémy s vysokými cenami pohonných hmot a vzrůstajícími náklady na provoz jak v autobusové, tak nákladní dopravě, stále také trvá nedostatek řidičů.
Prezident ADSSS pan Jaroslav Hanák a zároveň prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) na první Valné hromadě zhodnotil dopad covidové pandemie, politický vývoj a spolupráci s novými ministry a premiérem Petrem Fialou. Jak s postupem projednávání Programového prohlášení, tak dalších agend, je spokojen. Dále shrnul výsledky jednání z Klubu SP ČR, a s vládou k návrhu státního rozpočtu, který se s 100 miliardami úspor jeví jako nereálný. Vláda schválila souhrn komplexnějších opatření tzv. Lex Ukrajina.

Válka na Ukrajině přispěla k dramatickému zvyšování inflace, ceny pohonných hmot a energií i nedostatku surovin a komponentů. Inflace se zřejmě přiblíží hranici 13 až 14 %. Co nejdříve je třeba vyřešit alternativní dodávky paliv a surovin z jiných zemí. Německo například už podepsalo smlouvu na dodávky LNG s Katarem. Dopravci pomáhají Ukrajincům formou odvozu pomoci do země a odvozu osob autobusy do ČR, ubytováním i vyřizováním dokladů k pobytu.

Všichni účastníci se vyjádřili k aktuální situaci v dopravní obslužnosti. Pokud se týká nárůstu cen nafty, vzhledem k uzavřeným smlouvám a výběrovým řízením kraje většinou dopady na dopravce neřeší. Cena za rok 2022 se promítne až v indexaci na rok 2023, některé kraje se však snaží vyplatit zálohy, stejně jako u autobusů na plyn, kterého se nárůst cen také týká. Stále je také poměrně vysoká nemocnost řidičů z důvodu covidu. Většina dopravců pořád řeší jejich nedostatek.

Další informace z jednání:

  • Aktivity Sdružení ČESMAD BOHEMIA - jednání s Ministerstvem financí a Ministerstvem dopravy ke snížení spotřební daně, odsunutí splátek úvěrů, program Covid Bus III, informace k zaměstnávání řidičů z Ukrajiny, podmínky Green Deal dál platí, EU navrhuje platnost řidičského průkazu skupiny C již od 18 let, Německo dokonce od 17 let.
  • 29. ročník tradiční květnové konference o problémech ve veřejné osobní dopravy „Integrované dopravní systémy“ se letos uskuteční ve dnech 16. - 17. května v Domě techniky v Pardubicích. Jedním z důležitých projednávaných bodů budou i přednášky velkých dopravních společností na téma „Co jim z jejich pohledu komplikuje /zdražuje/ zajišťování provozu v různých krajských a městských integrovaných dopravních systémech“. Znovu bude pokračovat diskuse o vytvoření koordinačního celostátního centrálního prvku nad jednotlivými IDS.
  • Výsledky prvního průzkumu dopravního chování za 13,7 milionů korun, které zadalo MD ČR v roce 2017 CDV jsou uvedeny na www.ceskovpohybu.cz. Žádné závěry z tohoto průzkumu vedoucí k návrhu na další vylepšení veřejné osobní dopravy v ČR zatím nebyly zveřejněny.
  • Ve dnech 9.- 11. září se bude konat už 30. ročník mezinárodního volejbalového turnaje „O pohár ministra dopravy ČR“ ve Žďáru n/S.
  • Dne 22. listopadu v rámci veletrhu CZECHBUS na výstavišti v Letňanech proběhne tradiční konference VD-ON-LINE pořádaná SDT.
  • Podrobnosti o výše uvedených akcích budou uveřejňovány na www.busportal.cz.

Během jednání představila své novinky společnost IVECO CR. Výrobce se potýká s rozdílnými požadavky krajů (standardy) na vybavení autobusů i odbavovacích systémů a apeluje na jejich sjednocení. V Luhačovicích prezentovali zástupci vysokomýtského výrobce autobus Crossway LE LINE 12 ve specifikaci pro Jihomoravský kraj.

Asociace dopravních, spedičních a servisních firem Čech, Moravy a Slezska má v současné době 23 členských firem. Další jednání členů proběhne v září 2022.

Zápis je k dispozici pro oprávněné uživatele.