Z 19. ročníku světového kongresu inteligentních dopravních systémů
Jan Kotík (SDT), náměstek ministra dopravy Jiří Žák a ministr dopravy ČR Pavel Dobeš

ve Vídni. Během kongresu zaznělo také několik českých odborných a vědeckých přednášek.
ve Vídni. Během kongresu zaznělo také několik českých odborných a vědeckých přednášek.
22.-26.10.2012 se ve Vídni konal 19. ročník světového kongresu inteligentních dopravních systémů (ITS). Během kongresu zaznělo také několik českých odborných a vědeckých přednášek včetně přednášky Ministerstva dopravy k problematice eCall.

Světový kongres ITS je také mezinárodní výstavou pro zařízení, technologie a související služby zaměřené na oblast ITS a aplikací družicových systémů. Letošní ročník této výstavy s podtitulem „Chytřejší cestování“ přivítal 300 vystavovatelů a inovátorů na 16 000 čtverečních metrech výstavní plochy. 10 000 účastníků z 82 zemí světa mohlo shlédnout také 4 000 reálných ukázek, účastnit se 200 malých paralelních workshopů a tiskových konferencí.

Mezi vystavovateli letošního ročníku světového kongresu ITS byli kromě nejvýznamnějších evropských firem také významné společnosti z Asie a Ameriky. Kromě toho, jak bývá na těchto kongresech zvykem, se především malé a střední podniky prezentovaly na veletrhu formou tzv. sdružených národních expozic zajišťovaných národními sdruženími ITS. Takto vystupovaly na letošním kongresu např. švédské, norské, britské, holandské, italské, německé, české, francouzské, australské, japonské, americké a kanadské, rumunské, ruské firmy a vědecko-výzkumné instituce.

Spolková země Dolní Sasko uspořádalo při příležitosti konání 19. světového kongresu ITS ve Vídni tzv. „společný německý stánek“. Na stánku se představilo 13 vystavovatelů z veřejného sektoru nejnovější technologie a projekty v oblasti inteligentních dopravních systémů a služeb. Česká republika, zastoupená Ministerstvem dopravy, představila na tomto stánku v rámci „českého koutku“ projekty ITS evropského rozměru. Reálná ukázka spolupráce mezi Německem a Českou republikou na rozvoji evropského systému automatického tísňového volání eCall 112 se stala výkladní skříní společné spolupráce a podtrhla význam a důležitost celoevropských projektů a přeshraniční spolupráce. Tento český koutek na německém stánku vyvolal pozornost a o výsledky přeshraniční spolupráce byl mezi účastníky kongresu zájem. Praktická ukázka pomohla vysvětlit vztahy mezi centrem tísňového volání 112 a dopravním řídícím centrem a také ozřejmila jasnou hranici mezi záchranou života a asistenčními službami pro motoristy.

Česká společnost Chaps se jako vítěz evropské soutěže „iMobility Challenge“ prezentovala na expozici Evropské komise českým plánovačem cest a internetovým vyhledávačem IDOS.

Před samotným zahájením kongresu proběhl dne 22.10.2012 diskusní kulatý stůl ministrů dopravy zemí EU, který pořádá rakouská ministryně dopravy, inovací a technologií Doris Bures. Místopředseda Evropské komise, zástupce Kypru jako předsednické země EU, 13 ministrů a 16 dalších vysokých vládních představitelů z 30 zemí celého světa projednali aktuální otázky k ITS. Na závěr kulatého stolu bylo přijato společné stanovisko ministrů dopravy k podpoře rozvoje ITS, ve kterém byly zdůrazněny regionální rozdíly na požadavky rozvoje ITS. Dále ministři ve svém prohlášení uvedli, že přínosů ITS lze dosáhnout pouze v případě, když jsou řešení navrhována jako interoperabilní a technicky harmonizovaná a pro uživatele přijatelná. Následně byly ministrům, VIP hostům a novinářům reálně předvedeny vybrané služby ITS. Světového kongresu ITS se zúčastnila také delegace České republiky pod vedením ministra dopravy.

Paralelně k tomuto kulatému stolu proběhla konference Evropské komise k ITS, kterou zahájil místopředseda Evropské komise Siim Kallas a vysoce postavení představitelé mezinárodních vládních institucí a institucí EU.

Příští světový kongres ITS se bude konat v roce 2013 v Tokiu.

TI MD ČR

Z 19. ročníku světového kongresu inteligentních dopravních systémů
David Potužák (Telefónica Czech Republic), Josef Mátl (Telefónica Czech Republic), Martin Pichl (MD ČR) a Jan Kotík (SDT)
Z 19. ročníku světového kongresu inteligentních dopravních systémů
Stánek Sdružení pro dopravní telematiku
Z 19. ročníku světového kongresu inteligentních dopravních systémů
"Český koutek" na stánku Německa s ukázkou přeshraniční spolupráce mezi Německem a Českou republikou na rozvoji evropských projektech ITS, zejména na systému eCall 112
Z 19. ročníku světového kongresu inteligentních dopravních systémů
Jan Kotík (SDT), Karel Dobeš (vládní zmocněnec pro spolupráci s GSA), Jiří Zdobnický (SDT), ministr dopravy ČR Pavel Dobeš, Jan Koukal (velvyslanec ČR ve Vídni), a náměstek ministra dopravy Jiří Žák
Z 19. ročníku světového kongresu inteligentních dopravních systémů
Jan Kotík (SDT), Petr Kašík (Svaz dopravy ČR) a Jiří Zdobnický (SDT)