XIX. seminář Integrované dopravní systémy proběhl 21. - 23. května 2012

ve Žďáru nad Sázavou.
ve Žďáru nad Sázavou.
V hotelu Jehla ve Žďáru nad Sázavou uskutečnil Institut Jana Pernera ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ve dnech 21. - 23. května 2012 XIX. seminář IDS. Semináře se zúčastnilo přibližně 125 osob, a to především organizátoři IDS, participující dopravci v IDS, zástupci krajských úřadů, magistrátů a městských úřadů. Celkem odeznělo 31 příspěvků, ke kterým proběhla věcná diskuze.

Odborný garant Karel Kavalec, který seminář moderoval, v úvodu stručně seznámil účastníky s náplní semináře a obsahově uváděl vstupy jednotlivých příspěvků.

Na XIX. semináři IDS akcentovaly tři stěžejní problémové oblasti:

Jako první se prezentovala problematika realizace národního standardu elektronického odbavování cestujících v IDS ČR s využitím čipových karet v těchto dopravních systémech a některé funkční projekty elektronického odbavování cestujících v Evropě.

Druhá oblast byla již tradičně zaměřena na dopravní legislativu. Předmětem příspěvků byla veřejná služba v přepravě cestujících a navazující legislativa, příklady z Ústeckého kraje při objednávání regionální dopravy v intencích zákona č. 194/2010 Sb., o veřejných službách v přepravě cestujících a o změně dalších zákonů a naplňování tohoto zákona. Pozornost byla rovněž věnována zajištění příspěvku státu na dopravní obslužnost regionální železniční osobní dopravou.

Předmětem třetí problémové oblasti byla prezentace informací o současném stavu vývoje a problémech IDS v ČR, a to jednak činnost ČAOVD (České asociace organizátorů veřejné dopravy) – podrobnosti budou uveřejněny na webových stránkách www.perner.cz - jednak současná situace a záměry dalšího rozvoje některých IDS v ČR. Účastníci semináře byly informování o Integrované dopravě Plzeňska, o IDS Jihomoravského kraje (IDS JMK), Pražské integrované dopravě (PID), situaci IDS Moravskoslezského kraje (ODIS), o IDS OK (Integrovaném dopravním systému Olomouckého kraje) a Zlínské integrované dopravě (ZID).

Příspěvky ze souvisejících odborných oblastí se zabývaly IDS jako součástí dopravní politiky ČR (příspěvek náměstka ministra dopravy Ivo Tomana), strategií dopravy ČR ve vztahu k IDS, účastí ČD v IDS České republiky, softwarovým vybavením ČD podporujícím účast ČD v IDS ČR, koridory městské dopravy, centrálním dispečinkem IDS JMK a využíváním nových technologií v dopravě, webovým řešení dat dopravní obslužnosti projektu NISA a telematickými přístupy k řešení dopravní obslužnosti regionů.

Na závěr semináře byly přijaty závěry a doporučení, jejichž text bude uveřejněn společně se všemi prezentacemi přednášejících na webových stránkách www.perner.cz.
Konání příštího, XX. semináře IDS, bylo doporučeno uskutečnit opět v tomto ročním období ve Žďáru nad Sázavou, a to předběžně ve dnech 20. - 22. 5. 2013, pokud navržený termín nebude ovlivněn nepředpokládanými okolnostmi. Seminář bude opět zaměřen na aktuální problémy IDS, zabezpečení dopravní obslužnosti v regionech ČR, standardizaci elektronického odbavení cestujících ve veřejné dopravě (EOC) a financování regionální dopravy. Zájemcům o prezentaci příspěvků se doporučuje předložit organizátorům semináře náměty, pokud možno do 31. ledna 2013, aby tak mohly být zohledněny při tvorbě programu a výběru témat semináře.
Karel Kavalec

XIX. seminář Integrované dopravní systémy proběhl 21. - 23. května 2012
XIX. seminář Integrované dopravní systémy proběhl 21. - 23. května 2012
XIX. seminář Integrované dopravní systémy proběhl 21. - 23. května 2012
XIX. seminář Integrované dopravní systémy proběhl 21. - 23. května 2012